Fokus

Bajdenovo obraćanje naciji: Putin će platiti, sloboda uvek pobedi tiraniju

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2022

-

07:48

Bajdenovo obraćanje naciji: Putin će platiti, sloboda uvek pobedi tiraniju
Bajdenovo obraćanje naciji: Putin će platiti, sloboda uvek pobedi tiraniju - Copyright Tanjug/Saul Loeb/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden je u obraćanju naciji obećao da će ruski predsednik Vladimir Putin platiti cenu "na duge staze" čak i ako ostvari uspehe na bojnom polju u Ukrajini, poručujući da će "sloboda uvek pobediti tiraniju".

"Putinov rat je bio unapred planiran i ni sa čim izazvan. On je odbacio kontinuirane diplomatske napore. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi mogao da nas podeli. Putin nije bio u pravu, ostali smo ujedinjeni", poručio je Bajden u jednosatnom obraćanju u Kongresu, a prenosi BBC.

"Iako možda ostvari neke uspehe na bojnom polju, on će dugoročno platiti visoku cenu", rekao je Bajden u tradicionalnom govoru o stanju nacije, a prenosi agencija Rojters.

"Putin nema pojma šta sledi. Pre šest dana ruski predsednik Vladimir Putin je pokušao da uzdrma temelje slobodnog sveta, misleći da bi mogao da ga natera da mu se potčini. Ali, žestoko se preračunao", kazao je američki predsednik.

Bajden je najavio da SAD planiraju da gone ruske oligarhe koji podržavaju Vladimira Putina.

"Ruskim oligarsima i korumpiranim liderima, koji su izgradili milijarde dolara zahvaljujući nasilnom režimu, kažem - ne više! Sekretarijat za pravosuđe formiraće radnu grupu koja će goniti zločine ruskih oligarha. Udružujemo se sa evropskim saveznicima da pronađemo i zaplenimo njihove jahte, luksuzne stanove, privatne avione", istakao je Bajden, a prenosi "Glas Amerike".

On je još jedno ponovio da SAD neće slati trupe u Ukrajinu.

"Želim da budem jasan - naše snage nisu angažovane i neće se upuštati u sukob sa ruskim snagama u Ukrajini. Umesto toga, američke trupe raspoređene su u Evropi, ne da bi se borile u Ukrajini, već da brane naše NATO saveznike u slučaju da Putin odluči da nastavi da se kreće na zapad", rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, u te svrhe mobilisane su kopnene snage, vazdušne eskadrile, kao i plovila.

Bajden je u obraćanju Kongresu, šestog dana ruskog napada na Ukrajinu, najavio i novi korak kojim se ruskim avionima zabranjuje korišćenje američkog vazdušnog prostora, i nagovestio je korake koji će u budućnosti oslabiti rusku vojsku.

"Gušimo Rusiji pristup tehnologiji što će oslabiti njenu ekonomsku snagu i oslabiti njenu vojsku u godinama koje dolaze", rekao je on.

"Kada se bude pisala istorija ovog doba, Putinov rat protiv Ukrajine učiniće da Rusija ostane slaba, a ostatak sveta jači", poručio je Bajden,

U znak podrške i solidarnosti sa Ukrajinom, poslanici i zvaničnici u Kongresu su nosili plavo-žute trake, a mnogi i dvobojnu, plavo-žutu odeću.

Desetine poslanika, uključujući demokratsku poslanicu Lori Trahan i republikansku kongresmenku Viktoriju Spartc, koja je Amerikanka ukrajinskog porekla i koja je rođena u Ukrajini, prisustvovali su govoru obučeni u plavo i žuto, boje ukrajinske zastave.

U “modnoj diplomatiji” učestvovala je i prva dama DŽil Bajden, koja je nosila izvezenu aplikaciju suncokreta, nacionalnog cveta Ukrajine, na rukavu haljine u znak podrške narodu te zemlje, saopštila je Bela kuća.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet