Evropa

Reporterka Euronews Srbija na granici Ukrajine i Mađarske: Kako izgleda improvizovani smeštaj za izbeglice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2022

-

20:51

Reporterka Euronews Srbija na granici Ukrajine i Mađarske: Kako izgleda improvizovani smeštaj za izbeglice
Euronews/Nataša Krstin - Copyright Euronews/Nataša Krstin

veličina teksta

Aa Aa

Najjveći pritisak izbeglica iz Ukrajine je na Poljsku i Mađarsku. Reporterka Euronews Srbija Nataša Kovačev nalazi se u mestu Zahonj blizu mađarsko-ukrajinske granice. Izbeglice koje stižu u to mesto, a koje nemaju rodbinu i prijatelje u blizini, kao ni novac za hotele, smeštaju se u improvizovani smeštaj u tehničkoj školi. Sinoć je na tom mestu prenoćilo 220 osoba.  

Konstantno pristižu i grupe žena sa decom. Mnogi sa kojima je razgovarala reporterka Euronews Srbija kažu da očekuju da će se sve smiriti da bi mogli da se vrate u domove u Ukraijini.

Ukrajinci uglavnom pristižu automobilima i vozovima. Mađarska im je pružila dobrodošlicu i odlučila je da ih izuzme iz restriktivne migrantske politike.

 

Prema poslednjim podacima UNHCR-a više od 660.000 Ukrajinaca je izbeglo iz zemlje od početka rata 24. februara.

Ranije je zamenik poljskog ministra unutrašnjih poslova Maciej Vasik izjavio da je više od 350.000 izbeglica krenulo prema toj zemlji.

Poljska je trenutno najviše pogođena zbog blizine i dužine granice, a zatim slede Moldavija, Rumunija i Mađarska. Veruje se da je više od 100.000 ljudi ušlo u Mađarsku, u Rumuniju više od 60.000, a Slovačku više od 20.000. 

Danas je šesti dan od kada je Rusija napala Ukrajinu, a diplomatsko rešenje i dalje nije na vidiku. U Belorusiji, u blizini granice sa Ukrajinom, juče su počeli mirovni pregovori između Moskve i Kijeva koji će se nastaviti sutra. Za Ukrajinu je glavni cilj sastanka "rasprava o prekidu vatre" i povlačenju ruskih trupa, dok je ruski predsednik Vladimir Putin svoje uslove ponovio u razgovoru s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom - priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, "demilitarizaciju i denacifikaciju ukrajinske države" i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine. 

Sva dešavanja u Ukrajini pratite iz minuta u minut u našem LIVE blogu

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa