Biznis vesti

Cene nafte porasle zbog rata u Ukrajini, OPEK se sastaje u sredu

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2022

-

17:36

Cene nafte porasle zbog rata u Ukrajini, OPEK se sastaje u sredu
AP/Hasan Jamali - Copyright AP/Hasan Jamali

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su snažno porasle danas, podstaknute strahom od poremećaja u snabdevanju zbog ukrajinske krize i zapadnih sankcija prema Rusiji, pri čemu ni razgovori o koordinisanom stavljanju u promet sirove nafte iz globalnih rezervi nisu uspeli da ublaže bojazan od potencijalnih nestašica.

Cena evropske nafte Brent za isporuku u maju (fjučers ugovori) skočila je za 7,42 dolara ili za 7,57 odsto, na 105,39 dolara po barelu, prema trenutnim podacima sa portala "Oil price" koji u realnom vremenu prati promene cena.

Tokom popodnevnog trgovanja Brent, koji važi za globalni standard na naftnom tržištu, premašio je u jednom momentu nivo od 106 dolara, nakon čega je cena krenula u rikverc. Prošle nedelje, nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, severnomorska nafta je dostigla sedmogodišnji maksimum od 105,79 dolara po barelu.

Američka sirova nafta WTI za isporuku u aprilu uzletela je danas za 7,94 dolara, odnosno za 8,30 posto na 103,66 dolara za barel. Prethodne nedelje je zabeležila najviši nivo od jula 2014. godine od 102,19 dolara.

Članovi Međunarodne agencije za energiju (IEA) razgovarali su danas o plasiranju 60 miliona barela nafte iz rezervi kako bi se cene "crnog zlata" spustile, izvestio je Rojters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugi proizvocjači, uključujući Rusiju, trebalo bi da se sastanu u sredu, dodaje britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis