Evropa

Agencija UN za migracije: Oko 470.000 stranih državljana "zaglavljeno" u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2022

-

14:34

Agencija UN za migracije: Oko 470.000 stranih državljana "zaglavljeno" u Ukrajini
Agencija UN za migracije: Oko 470.000 stranih državljana "zaglavljeno" u Ukrajini - Copyright Tanjug AP/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Agencija Ujedinjenih nacija za migracije saopštila je danas da je oko 470.000 stranih državljana, uključujući studente i radnike migrante, "zaglavljeno" u Ukrajini.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, Agencija UN je pozvala i susedne zemlje da pomognu državljanima koji žele da napuste Ukrajinu.

"Apelujemo na susedne zemlje da obezbede zaštitu, sklonište i pristup teritoriji", rekla je portparolka Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Safa Msehli na brifingu, prenosi agencija Rojters.

Ona je rekla da je IOM primio zahteve država sa Bliskog istoka, Azije i Afrike koje traže pomoć za svoje državljane koji pokušavaju da napuste Ukrajinu, kao i da Agencija UN radi na koordinisanom odgovoru.

Dodala je da je do sada 6.000 stranih državljana uspelo da pobegne u Slovačku i Moldaviju.

Afrička unija (AU) saopštila je u ponedeljak da je uznemirena izveštajima da se afričkim građanima u Ukrajini uskraćuje pravo da pređu granice na bezbedno dok pokušavaju da pobegnu od sukoba u Ukrajini, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa