Fokus

Blinken doveo u pitanje članstvo Rusije u Savetu za ljudska prava UN

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2022

-

20:11

Blinken doveo u pitanje članstvo Rusije u Savetu za ljudska prava UN
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Kevin Lamarque/

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u obraćanju pred Savetom za ljudska prava Ujedinjenih nacija doveo u pitanje članstvo Rusije u tom telu.

"Možemo se razumno zapitati da li nekoj državi članici UN, koja pokušava da preuzme drugu državu članicu UN, a istovremeno vrši užasne povrede ljudskih prava i izaziva ogromnu humanitarnu patnju, treba dozvoliti da ostane u ovom Savetu?", rekao je Blinken, prenosi BBC.

"Moramo oštro i nedvosmisleno da osudimo pokušaj Rusije da sruši demokratski izabranu vladu i njene grube povrede ljudskih prava", poručio je Blinken.

Blinken je takođe govorio o "represiji Kremlja unutar granica Rusije, gašenju organizacija za ljudska prava, uznemiravanje aktivistu i političkih protivnika", prenosi britanski javni servis.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da Rusija mora da prestane sa bombardovanjem ukrajinskih gradova pre otpočinjanja pregovora o potpunom prekidu vatre, a nakon što prva runda razgovora dve strane ove nedelje nije donela rezultate.

U intervjuu iz dobro čuvanog vladinog kompleksa, Zelenski je pozvao članice NATO da uvedu zonu zabrane letova, kako bi se zaustavile ruske vazdušne snage, i naglasio da bi to bila preventivna mera koja ne bi trebalo da uvuče Alijansu u rat sa Rusijom, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet