Evropa

Zelenski dao intervju iz bunkera: Ako nas NATO ne želi, neka nam daju bezbednosne garancije

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2022

-

18:24

Zelenski dao intervju iz bunkera: Ako nas NATO ne želi, neka nam daju bezbednosne garancije
Zelenski dao intervju iz bunkera: Ako nas NATO ne želi, neka nam daju bezbednosne garancije - Copyright EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/Malton DIBRA/SERGEY DOLZHENKO

veličina teksta

Aa Aa

Veoma je važno znati da ako padne Ukrajina, onda će sve ruske trupe biti na granicama zemalja članica NATO-a koje će se suočiti sa istim pitanjem sa kojim se mi suočavamo, poručio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je danas u intervjuu Rojtersu i CNN-u izrazio žaljenje zbog toga što su Evropa i SAD ignorisale molbe Kijeva za preventivne sankcije Moskvi pre početka rata, ali je i pozdravio uticaj koji sada imaju na Rusiju.

Zelenski je naveo da su saveznici Ukrajini ponudili finansijska sredstva, kao podršku tokom rata, ali ih je pozvao da deluju brzo.

"Svaki dan imamo rat, potrebna nam je pomoć svaki dan. Nema mnogo vremena za diskusije", rekao je ukrajinski predsednik.

U intervjuu iz dobro čuvanog vladinog kompleksa, Zelenski je pozvao članice NATO da uvedu zonu zabrane letova, kako bi se zaustavile ruske vazdušne snage, i naglasio da bi to bila preventivna mera koja ne bi trebalo da uvuče Alijansu u rat sa Rusijom, prenosi Rojters.

Zelenski, koji je odbio ponude da napusti prestonicu u trenutku kada ruske snage napreduju ka Kijevu, takođe je rekao da će njegova zemlja zahtevati pravno obavezujuće bezbednosne garancije ako NATO zatvori vrata Ukrajini za članstvo u Alijansi.

"Potrebno da se zaustavi bombardovanje civila"

Govoreći o ukrajinskim uslovima za dalje razgovore sa Moskvom, Zelenski je izjavio da je potrebno samo da se zaustavi rusko bombardovanje civila i da se onda sedne za pregovarački sto.

Upravo dok je govorio, pojavila se vest da je ruski projektil pogodio TV toranj u glavnom gradu Ukrajine, a ranije danas projektili su pogodili centar istočnog grada Harkova, navodi Rojters.

Ukrajina je dobila pošiljke oružja od članica NATO kako bi izdržala vojnu invaziju punog obima koju je Moskva pokrenula prošle nedelje, a Zapad je takođe uveo oštre sankcije ruskoj ekonomiji.

Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da učini i korak više, uključujući uvođenje zone zabranjenih letova nad Ukrajinom, a, kako je rekao, predsednik SAD Džozef Bajden mu je lično preneo da sada nije vreme za uvođenje takve mere.

Ukrajina vrši pritisak na NATO da se ubrza njen ulazak u savez, čemu se Rusija žestoko protivi i što je, kako se navodi, jedan od razloga Moskve za pokretanje vojne operacije.

"Ako naši partneri nisu spremni da nas prime u NATO zato što Rusija ne želi da Ukrajina bude u NATO, treba da razrade zajedničke bezbednosne garancije za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

To bi po njemu trebalo da obezbedi Ukrajini teritorijalni integritet, bezbednost granica, kao i posebne odnose sa svim njenim susedima, a takve garancije, kako je naglasio Zelenski, bi bile pravno obavezujuće, prenosi Rojters.

"Mi ne izdržavamo, mi se borimo"

Zelenski je ostao u Kijevu tokom ruske invazije, koja traje već šesti dan, objavljujući video snimke na društvenim medijima i stalno uveravajući stanovništvo da ni on, njegova porodica ili najbliži zvaničnici nisu napustili zemlju.

Na pitanje kako izgleda njegov dan, Zelenski je rekao da "radi i spava", a kako navodi Rojters, delovao je emotivno kada je dodao da svoju decu nije video dva dana.

Predsednik Ukrajine je govorio i o izgledima njegove zemlje protiv ruskih snaga i o tome koliko mogu da izdrže, i poručio da će se boriti do kraja.

"Mi ne izdržavamo, mi se borimo, a naš narod će se boriti do kraja. Ovo je naš dom, mi štitimo zemlju, naše domove. Zbog budućnosti naše dece. Imamo šta da branimo, branimo svoje pravo na život. A šta Rusi rade ovde? Ne razumeju naš narod, našu državu, našu filozofiju. Oni ovde ne znaju ništa, oni su poslati ovde da ubijaju i da ginu. Zato smo mi jači, na svojoj zemlji i bićemo jači", naglasio je Zelenski, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa