Biznis vesti

Toplica Spasojević za Euronews Srbija: Neke zapadne kompanije najavljuju preseljenje predstavništava iz Rusije u Beograd

Komentari

Autor: Dušan Hadži Nikolić

08/03/2022

-

17:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

"Velike zapadne korporacije zatvaraju svoja predstavništva i ofise u Rusiji i imamo nagoveštaje da će dobar deo tih firmi da pređe i u Srbiju", izjavio je za Euronews Srbija biznismen Toplica Spasojević na Kopaonik biznis forumu. On je rekao da su neke kompanije svoja predstavništva već izmestile u Poljsku, Češku i Slovačku, ali da će se firme sa većim brojem ruskih zaposlenih pre odlučiti da dođu u Srbiju.

"Njima druge evropske zemlje nisu sigurno područije, jer im već bojkotuju i decu u školama i njih na poslu, tako da im je Srbija jedna oaza. Već imamo nagoveštaje da će više od 2.000 ljudi iz Rusije doći u Srbiju da radi odavde za međunarodne korporacije. Traže se stanovi i poslovni prostor u Beogradu, a to može da bude neki sporedni efekat od ove cele krize koja će oštetiti ekonomiju celog sveta u ovoj godini", rekao je Spasojević.

On prognoziora da će očekivani tempo rasta na globalnom nivou od 4 , 5 odsto verovatno biti za dva odsto manji. Štetu će pretrpeti i srpske firme, zbog visokih cena energenata i otežanog izvoza.

Otežano poslovanje sa Rusijom i Ukrajinom

"Sve cene su otišle gore i ne samo energenata, već i čelika i ostalih metala, a sada će poskupeti i cement. Sve će otići gore ponovo, a energija je ugrađena u sve proizvode. Ono što smo se nadali da će inflacija da padne neće se desiti, ostaće još da visi u vazduhu. To je neki prvi efekat koji pogađa sve" , naveo je Spasojević.

On je podsetio da je Srbija vezana za Rusiju, ali da će sada poslovanje biti otežano i zbog ruta snabdevanja, jer je cena transporta već poskupela.

"S druge strane su sankcije kojima je EU pritisla Rusiju. Biće dalje pritisaka i na nas da nešto slično uradimo. Sada, kada smo se otvorili prema Rusiji, opet ćemo doći do nekih sankcija i zatvaraće se, tako da očekujem da srpske firme imaju problema. Sa ukrajinskim tržištem, kao što vidimo, nema više nikakve saradnje", rekao je Spasojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis