Privreda

Trka za pšenicom drastično digla cenu žitarica - rat u Ukrajini preti globalnim zalihama hlebnog zrna

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

14:06

Trka za pšenicom drastično digla cenu žitarica - rat u Ukrajini preti globalnim zalihama hlebnog zrna
Trka za pšenicom drastično digla cenu žitarica - rat u Ukrajini preti globalnim zalihama hlebnog zrna - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Cena pšenice na terminskom trgovanju u SAD skočila je danas na maksimum koji nije dostignut u poslednjih 14 godina, usled neviđene tražnje uvoznika koji nastoje da obezbede snabdevanje nakon zatvaranja luka u Ukrajini i prekida isporuka iz Rusije. Ukrajina i Rusija učestvuju sa oko 29 posto u ukupnom svetskom izvozu pšenice, piše Rojters.

Cena pšenice na Čikaškoj berzi iznosi danas 11,34 dolara za bušel (27,2 kilograma) i viša je za 40 posto nego na početku ove godine.

Rat u Ukrajini preti globalnim zalihama hlebnog zrna, jer se smanjuju zalihe velikih izvoznika kao što su Sjedinjene Države i Evropska unija, potkopavajući njihovu sposobnost da intervenišu u vremenima krize.

Zalihe velikih izvoznika pšenice - EU, Rusije, SAD, Kanade, Ukrajine, Argentine, Australije i Kazahstana - pašće na devetogodišnji minimum od 57 miliona tona do kraja sezone 2021/22, prema proceni Međunarodne agencije za žita (IGC). Oni sada učestvuju sa samo jednom petinom u globalnim zalihama, što je u odnosu na procenjenu svetsku potrošnju od 781 milion tona, dovoljno da se svet hrani samo 27 dana.

Takođe postoji zabrinutost da bi aktuelna kriza mogla da spreči poljoprivrednike u Rusiji i Ukrajini da poseju žitarice ovog proleća, što bi dodatno izvršilo pritisak na globalno snabdevanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis