Biznis vesti

Rublja ublažila pad na trgovanju u Moskvi, ali i dalje pada van Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2022

-

11:19

Rublja ublažila pad na trgovanju u Moskvi, ali i dalje pada van Rusije
Rublja ublažila pad na trgovanju u Moskvi, ali i dalje pada van Rusije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska rublja je jutros smanjila deo velikih gubitaka zabeleženih u ponedeljak, i na domaćem trgovanju je na uzlaznoj putanji sa rekordno niskog nivoa, ali je ostala pod pritiskom na stranim tržištima zbog oštrih zapadnih sankcija.

Oporavak ruske valute u izvesnoj meri je podržan nalogom vlasti izvoznim kompanijama, među kojima su i vodeći svetski proizvođači energije od Gasproma do Rosnjefta, da na tržištu prodaju 80 posto svojih deviznih prihoda, što centralnoj banci omogućava da se uzdrži od intervencia na tržištu valuta, prenosi Rojters. Rublja je ojačala za 3,3 odsto prema dolaru na 91,49 rubalja na trgovanju u Moskvi do 8.07 sati po srednjoevropskom vremenu, dok je prema evru porasla za 3,4 procenta na 102,40.

Na platformi za elektronsko trgovanje EBS, ruska valuta se trgovala, međutim, po kursu od 103 rubalja za dolar, mada se udaljila od rekordnog minimuma svih vremena od 120 rubalja za dolar na koji je pala u ponedeljak.

Pad rublje počeo je nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, pri čemu je ova valuta u jednom trenutku izgubila čak trećinu vrednosti, ali su hitno povećanje referentne kamate i druge mere centralne banke pomogle da se stabilizuje. Slaba rublja će, kako navodi britanka agencija, pogoditi stanovnike Rusije i podstaći dalji uspon već visoke inflacije, pri čemu će zapadne sankcije dovesti do nestašice osnovnih dobara na koje su ljudi u Rusiji navikli.

Institut za međunarodne finansije (IIF), grupa koja predstavlja velike banke, upozorila je da postoji velika verovatnoća da Rusija neće izmiriti obaveze po osnovu spoljnih dugova i da će njena privreda ove godine zabeležiti dvocifren pad nakon novih zapadnih mera odmazde. Centralna banka i Ministarstvo finansija Rusije nisu odgovorili na Rojtersov zahtev za komentarom o mogućem neplaćanju obaveza. Trgovanje akcijama na Moskovskoj berzi obustavljeno je drugi dan zbog velike rasprodaje imovine koja pogađa tržište.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis