Biznis vesti

Vlada Srbije usvojila Program za suzbijanje sive ekonomije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/03/2023

-

18:24

Vlada Srbije usvojila Program za suzbijanje sive ekonomije
Ana Brnabić i Ivica Dačić - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Program za suzbijanje sive ekonomije za period 2023 - 2025. godine, sa ciljem da se njen udeo u ukupnoj privrednoj aktivnosti u Srbiji smanji i na tržištu svede na najniži mogući nivo. 

Kako se podseća u saopštenju, borba protiv sive ekonomije jedan od prioriteta Vlade, a program je donet kako bi se što pre počelo sa sprovođenjem predviđenih aktivnosti i mera na njenom suzbijanju.

Zato, kako se dodaje, pristupanje rešavanju ovog društvenog izazova zahteva korišćenje aktivnih i sistemskih mera javnih politika. 

Posledice sive ekonomije su brojne, a među najznačajnije spadaju nelojalna konkurencija, smanjeno poverenje u institucije sistema, usporavanje privrednog rasta, manja efikasnost u naplati javnih prihoda i posledično niži kvalitet javnih usluga koje država pruža privredi i građanima, ističe se u saopštenju.

Formiran Republički štab za vanredne situacije

Članovi Vlade su, takođe, doneli Odluku o obrazovanju Republičkog štaba za vanredne situacije, u čijem sastavu su resorni ministri, rukovodioci državnih organa, stručni saradnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, Crvenog krsta Srbije, Gorske službe spasavanja, direktori javnih preduzeća u oblasti saobraćaja, šumarstva, vodoprivrede, elektroprivrede, kao i rukovodioci drugih organa, posebnih organizacija, organizacija i ustanova u čijem delokrugu su poslovi iz oblasti zaštite i spasavanja.

Na današnjoj sednici doneta je i Odluka o obrazovanju Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Republike Srbije, čiji se zadaci usaglašavaju sa programom Vlade, a u cilju stvaranja modernog zdravstva koje podrazumeva integrisane informacione sisteme u zdravstvenom sistemu i na taj način omogućava bezbedan pristup i korišćenje zdravstvenih podataka, doprinosi kvalitetu, efikasnosti i dostupnosti zdravstvene zaštite građana. 

Na sednici je usvojena Uredba o izdavanju doplatne poštanske marke "Krov 2023", čijom realizacijom bi se Komesarijatu za izbeglice i migracije obezbedila sredstva za finansiranje kupovine do 10 seoskih domaćinstava za porodice izbeglica i interno raseljenih lica u Srbiji. 

Doplatna marka će biti izdata u periodu od 27. marta do 9. aprila 2023. godine u tiražu od 1,5 milion komada u apoenu od 10 dinara, tako da će pri prodaji ukupnor tiraža biti moguće da se ostvari bruto iznos od 15 miliona dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis