Biznis vesti

Mali: Prijave za penzionersku karticu kreću 15. marta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/03/2023

-

11:33

Mali: Prijave za penzionersku karticu kreću 15. marta
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 15. marta početi prijava penzionera za preuzimanje ''Penzionerskih kartica'' PIO fonda koja će im dati ogromne benefite i popuste.

"Prijave kreću u filijalama PIO fonda, dakle od srede. Sve je spremno, prost je formular. U svakoj filijali će biti osoba koja može da pomogne da se to sve popuni. Od 1. oktobra ta kartica kreće u primenu, i nakon toga svaki penzioner će imati svoju karticu. To znači da će moći da skuplja bodove, pa da ide u besplatne obilaske muzeja i pozorišta. U maloprodajnim lancima će imati popuste na određene ili sve artikle. Doprinećemo kvalitetu života u trećem dobu", rekao je Mali gostujući na TV Pink.

Minitar je naveo da će u sklopu pomoći penzionerima biti povećan budžet za PIO fond, kako bi još veći broj penzionera mogao besplatno da ide u banje.

"Najvažnije je povećanje penzija. Obećanje koje je predsednik Vučić dao, ispunjavamo. Pre mesec dana smo imali obećanje da će svaki penzioner dobiti jedan vodič, i to je i urađeno. Na adrese svih penzionera stigli su ti vodiči. Meni je važno da znaju da su penzije bezbedne i sigurne, tu nema igre. Kao što je predsednik obećao, rašće još više i brže", rekao je Mali.

Govoreći o profesionalizaciji javnih preduzeća, koja je i deo aranžmana Srbije i MMF-a, on je naveo da je u pripremi Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije koji je u decembru prošao javnu raspravu i sada su u toku usaglašavanja. 

"On bi trebalo da targetira sve suštinske probleme u vodjenju javnih preduzeća", rekao je Mali u intervjuu za današnje "Novosti" navodeći da taj zakon uvodi načelo odgovornosti, javnosti, efikasnosti, ekonomičnosti, poštovanja pravila konkurencije, da definiše ciljeve centralizovanog vlasničkog upravljanja, rečju definiše korporativno upravljanje.

Mali je naveo da se očekuje da se predlog ovog zakona pred Vladom Srbije nađe u prvoj polovini ove godine.

Kada je reč o investicionim planovima u putnoj i železničkoj infrastrukturi, naveo je da se između ostalog planira rekonstrukcija, izgradnja i modernizacija više od 2.000 kilometara pruga kao i oko 950 kilometara puteva.

Odgovarajući na pitanje koliki rast BDP se može očekivati ove godine Mali je rekao da je projektovano realno povećanje od 2,5 odsto i da će ono biti potpuno vođeno domaćom tražnjom.

"Povećanje zarada, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, veća zaposlenost i stabilan rast penzija, rezultiraće nastavkom rasta realne lične potrošnje koji će iznositi 2,5 procenata", rekao je Mali.
 

Komentari (0)

Biznis