Biznis vesti

Dogovor Japana i Nemačke o zajedničkom praćenju finansijskih tržišta

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2023

-

11:55

Dogovor Japana i Nemačke o zajedničkom praćenju finansijskih tržišta
Tanjug AP/Nicolas Datiche/Pool Photo via AP - Copyright Tanjug AP/Nicolas Datiche/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Japan i Nemačka su se dogovorili da uspostave blisku koordinaciju i zajednički nadzor finanijskih tržišta u vezi sa problemima s kojima se suočava globalna ekonomija i deo bankarskog sektora u zapadnim zemljama, izjavio je danas zvaničnik japanskog ministarstva finansija.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je dogovor postignut tokom 45-minutnog sastanka ministara finansija Japana Šuniči Suzukija i Nemačke Kristijana Lindnera koji je doputovao u Tokio u bilateralnu posetu.

Berzanske akcije banaka su pod pritiskom od trenutka kada se urušila američka banka Silikon vali, a švajcarska banka Kredi Suis ušla u krizu likvidnosti zbog čega je bila prinuđena da od Centralne banke Švajcarske zatraži pozajmicu od 54 milijarde dolara, nakon čega je otvoreno i pitanje o drugim slabostima u finansijskom sistemu.

Ministri finansija Nemačke i Japana su se sastali u okviru napora koje su inicirali nemački kancelar Olaf Šolc i japanski premijer Fumio Kišida da se uspostave konsultacije dve vlade i utvrde načini da se obezbedi ekonomska bezbednost.

Komentari (0)

Biznis