Biznis vesti

Stelantis u Slovačkoj otpušta oko 360 radnika zbog prelaska na proizvodnju električnih automobila

Komentari

Autor: Euraktiv / Tanjug

22/03/2023

-

11:20

Stelantis u Slovačkoj otpušta oko 360 radnika zbog prelaska na proizvodnju električnih automobila
Stelantis u Slovačkoj otpušta oko 360 radnika zbog prelaska na proizvodnju električnih automobila - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fabrika automobila Stelantis u slovačkom gradu Trnava otpustiće oko 360 radnika zbog prelaska na proizvodnju električnih automobila. Portparol Stelantisa Mihail Nič rekao je da će biti otpušteno oko 360 zaposlenih, prenosi Euraktiv.

U automobilskoj industriji trenutno je zaposleno oko 200.000 osoba, a stručnjaci smatraju da će prelazak na električnu energiju, kao i digitalizacija i automatizacija, dovesti do gubitka i do 70.000 radnih mesta.

Kako je Nič rekao, u fabrici u Trnavi će biti otpušteno oko 360 ljudi, a nakon prelaska na proizvodnju električnih vozila biće zaposleno više osoba.

Monika Martiškova iz Centralnoevropskog instituta za studije rada (CELSI) kaže da će se u fabrikama obavljati obuka zaposlenih.

"Kompanije će morati da postanu više digitalizovane ili automatizovane, a ljudi će i dalje biti potrebni, ali neće biti potrebni u proizvodnji, već u operativnoj tehnologiji. Neće se nužno promeniti broj radnih mesta, ali će se promeniti struktura", objasnila je Martiškova.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis