Biznis vesti

Stelantis kupio udeo u australijskom proizvođaču litijuma

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

08:07

Stelantis kupio udeo u australijskom proizvođaču litijuma
Stelantis kupio udeo u australijskom proizvođaču litijuma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Globalni proizvođač automobila Stelantis kupio je 8,0 odsto udela u kompaniji Vulkan Enerdži Risorsiz, australijskom proizvođaču litijuma listiranom na Sidnejskoj berzi, u nastojanju da obezbedi izvor tog ključnog proizvodnog elementa.

Investicija od 76 miliona australijskih dolara (52 miliona američkih dolara) učiniće Stelantis drugim najvećim akcionarom australijske kompanije.

"Ovo predstavlja prvo svetsko ulaganje jednog vrhunskog proizvođača automobila u kompaniju za proizvodnju litijuma", objavio je Vulkan na svom Tviter nalogu, prenosi portal Ejša Fajnenšel.

Karlos Tavares, glavni izvršni direktor Stelantisa, rekao je da će ovo strateško ulaganje u vodeću litijumsku kompaniju pomoći Stelantisu da stvori otporan i održiv lanac vrednosti za njihovu evropsku proizvodnju baterija za električna vozila.

Stelantis, osnovan 2021. spajanjem američko-italijanskog konglomerata Fijat Krajsler Automobila i francuske PSA grupe, ima jednu od najambicioznijih strategija elektrifikacije među velikim proizvođačima automobila. Akcije Vulkana, koji se bavi rudarenjem litijuma, skočile su za više od 24 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis