Biznis vesti

Šta će biti s radnicima Fijata: Problemi kao posledica lošeg kolektivnog ugovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2022

-

21:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Situacija s radnicima Fijata iz Kragujevca, kojima sutra ističe rok da se izjasne da li će otići na ponuđeni rad u inostranstvo ili će biti proglašeni za tehnološki višak, treba da predstavlja nauk svima u Srbiji kako država treba da se odnosi prema multinacionalnim kompanijama, smatraju sagovornici emisije Euronews veče..

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS)  kaže da odgovornost snosi država, ali i poslodavac i predstavnici sindikata. Prema njenim rečima, glavni problem predstavlja činjenica što nije na vreme ispregovoran kolektivan ugovor.

"Iz ovoga svi zajedno moramo da izvučemo pouku, da naučimo da moramo da imamo stručne kadrove koji preogovaraju sa poslodavcem, posebno kada je reč o multinacionalnim kompanijama. Sindikati su morali da se izbore za kolektivni ugovor kao što su se izborili radnici Fijata u Torinu. Znate kakvi su njihov kolektivni ugovori? Fabrika u Torinu je napravila pauzu sa radom, pa je poslala radnike kući. Nisu radili godinu i četiri meseca, ali su sve vreme primali plate, to se nije dovodilo u pitanje", rekla je Savić.

Ona kaže da nije optimista da će radnici Fijata dobiti bolje uslove i ne veruje da će država naći posao onima koji budu proglašeni za tehnološki višak.

"Ovo zvuči kao jedna pokazna vežba i matrica od koje moramo da krenemo, mi iz sindikata i građani, moramo da izvršimo pritisak na državu i vladu, koja će nadam se jednog dana biti formirana, da nam se ovakve stvari nikada više ne dese. Vlada je ovo trebalo da radi mnogo pre, ovo je minut do 12, ljudi su dovedeni u situaciju da se danas za sutra izjasne o nekim pitanjima koja su krucijalna za njihov život. Svi mi koji smo u ovom poslu znamo da već nekih pet godina, ako ne i više, nešto nije u redu sa Fijatom, da kompanija tavori", dodala je Savić.  

Euronews/Printscreen

 

Prema dogovoru koji je postignut, a koji je pre nedelju dana saopštila predsednica vlade Srbije Ana Brnabić, radnici Fijata bi u Stelantisovim pogonima u inostranstvu trebalo da provedu 18 do 24 meseca, posle čega bi ih čekao posao u Kragujevcu.

Stručnjak za radno pravo Mario Reljanović, ipak, tvrdi da poslodavca ništa ne sprečava da radnika proglasi za višak nakon povratka u Srbiju  

"Postoji matematičko neslaganje između onog što priča premijerka, koja kaže da će bez posla ostati 500 ljidi i onoga što Stelantis ne kaže. Jako je važni reći da Stelentis ima plan koji će model biti i koliko će im tačno radnika biti potrebno. To što će neko provesti dve godine u inostranstvu, ne sprečava ga da ostane bez posla kada se vrati u Srbiju", rekao je Reljanović. 

Euronews/Printscreen

 

Kako kaže, Stelantis još nije rekao koliko će im biti potrebno radnika kada fabrika 2024. počne da pravi električni model.

"Postoji sigurno razlog zbog čega se ne oglašavaju. Pretpostavljam da čekaju da vide ko će prihvatii otpremninu ili se odlučiti na rad u inostranstvu, ali tu cifru ćemo morati uskoro da saznamo i ona neće biti povoljna za radnike.

U emisiju Euronews veče uključio se i predsednik Samostalnog sindikata Fijat Kragujevac Saša Đorđević koji je rekao da će sutra biti poznat tačan broj radnika koji žele da idu u inostranstvo, ali da odaziv nije veliki. 

"Možete misliti kakva atmosfera može da bude kada 1.000 radnika ima životnu odluku koju im stavlja kompanija, a to je da se odluče o odlasku u neku od četiri fabrike Stelantis u Italiji, Nemačkoj, Slovačkoj ili Poljskoj. Sa druge strane, ako ne mogu da odgovore na ovu soluciju, to je uzimanje otpremnine i odlazak iz kompanije. To su teške odluke za njih i njihove porodice", rekao je Đorđević.

Prema njevoim rečima, dosta radnika je zaintersovano da ide u inostranstvo, ali im period od 18 i 24 meseca predstavlja problem i jaz koji ne mogu da premoste.

"Mi smo kao reprezentativni sindikat dali dobar predlog, da se zaposlenima omogući da rade tri meseca i da mesec dana budu sa porodicama, da se formiraju dve grupe i da se zadovolji forma broja radnika koja bi bila na radu u inostranstvu kako poslodavac ne bi imao problem. Nismo naišli na razuemevanja za ovakvu ponudu. Videćemo šta će sutrašnji dan doneti", rekao je Đorđević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis