Biznis vesti

Predstavnik radnika Fijata: Za one koji ne žele u inostranstvo ili otpremnina ili novi posao u okolini Kragujevca

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2022

-

17:46

Predstavnik radnika Fijata: Za one koji ne žele u inostranstvo ili otpremnina ili novi posao u okolini Kragujevca
Radnici Fijata u Kragujevcu protestuju ispred fabričke kapije - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Radnici Fijata koji ne žele u inostranstvo moći će da računaju ili na otpremninu ili da im Vlada Srbije pronađe novi posao u krugu od 50 kilometara oko Kragujevca, rekao je za Tanjug predstavnik radnika na današnjim pregovorima Ðorđe Milojević.

On je ponovio da je malo interesovanje radnika za ponuđeni odlazak u Slovačku na rad, iako izjašnjavanje još nije završeno.

Dodao je da je deo dogovora da radnici kojima država bude tražila posao u okolini Kragujevca imaju pravo na bruto minimalac od 47.000 dinara od čega bi sami plaćali doprinose.

On navodi da će im Vlada Srbije pronaći posao prema njihovim kvalifikacijama i da će to trajati od tri do pet meseci.

Milojević kaže da dogovor o otpremninama još nije postignut iako ima pomaka.

Otpremine će biti tema sastanka koji je zakazan za sutra u Beogradu.

Brnabić: Posao u Fijatu zadržaće 1.550 radnika

Premijerka Ana Brnaboć izjavila je u sredu da će 1.550 zaposlenih u Fijatovoj fabrici automobila zadržati posao, dok će 500 biti tehnološki višak.

"Tih 500 ljudi, uključujući sve ranjive kategorije, što znači trudnice, majke s decom, invalide i porodice u procesu vantelesne oplodnje, bezbedno je i od 1. jula će dobijati platu 100 odsto, jer su do sada dobijali 65 odsto, zato što nije bilo značajne proizvodnje", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa sindikatima i predstavnicima Stelantis grupe čiji je deo fabrika Fijat Srbija.

Dodala je da u drugu kategoriju od otprilike 1.000 ljudi spadaju oni koji su potrebni za proizvodnju elektrničnog vozila koje će Stelantis praviti u Kragujevcu.

Navela je da će oni od 18 do 24 meseca provesti na radu u Stelantisovim fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, nakon čega im je garantovan povratak na posao u Kragujevcu. Dodala je da će oni moći do kraja juna da se prijavljuju da li su zaintetresovani da rade u insotranstvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis