Biznis vesti

Potpisan Memorandum o saradnji Srbije i Italije u nauci i obrazovanju

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2023

-

15:55

Potpisan Memorandum o saradnji Srbije i Italije u nauci i obrazovanju
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Memorandum o saradnji između Srbije i Italije, odnosno Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva prosvete Srbije i Ministarstva univerziteta i istraživanja Italije potpisan je danas u Vladi Srbije. 

Ministar prosvete Banko Ružić rekao je da će ovaj Memorandum ojačati međuuniverzitetsku saradnju i na nivou visokog obrazovanja, jer je činjenica da Srbija iako nije članica Evropske unije izuzetno uključena u program razmene studenata Erazmus plus.

"Ovaj Memorandum predstavlja okvir kojim ćemo svim detaljima postojeće saradnje u oblasti nauke, inovacija i obrazovanja dati smisao i dodatno je unaprediti", rekao je Ružić. 

On je dodao da je današnje potpisivanje kruna dvodnevne posete i susreta predstavnika poslovne i naučne zajednice Italije, a posebno naglasio Naučni forum koji se održava u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Forum tretira pitanja poslovne i naučne strane, prisutno je 149 kompanija iz Italije i 250 iz Srbije što otvara zaista nove perspektive.  Italijanske kompanije su druge po značaju u stranim direktnim investicijama u Srbiji. Siguran sam da će Italija biti sve prisutnija, u svim sferama društva u Srbiji", rekao je Ružić.  

Ministarka obrazovanja i nauke Italije Ana Marija Bernini izrazila je veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog Memoranduma i rekla da su na sastanku koji je prethodio razgovarali o svim temama saradnje dve zemlje.  

"To nije saradnja koja danas počinje, već koja se dodatno razvija. Saradnja između naših univerziteta i naših ekonomskih zajednica, ustanova koja se bave istraživanjima već postoji. Danas smo kao jedan korak definisali tehnički okvir koji će dodatno razviti naše odnose", rekla je Bernini.  

Ona je istakla da su pre potpisivanja Memoranduma razgovarali sa Ružićem o visokom obrazovanju i koliko je važno da postoji razmena i mobilnost studenata, profesora i istraživača. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Govorili smo i o visokom obrazovanju u oblasti muzike i umetnosti, kao i da je potrebno učiniti više za internacionalizovanu saradnju i unaprediti je, a to je ono što ovaj Memorandum podrazumeva. Dosta smo pričali i o istraživačkim ekosistemima, jer je važno da se istraživanja prenesu i na preduzetnički sektor", rekla je Bernini. 

Na sastanku su, dodala je, razgovarali i sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović o tome koliko su naučni sistemi Srbije i Italije bliski i koliko Srbija dobro prati ono što se dešava u Italiji vezano za ovaj sektor. 

"Razvijena infrastruktura za nauku, kao što je Vinča i BIO4 kampus u Srbiji će nam pomoći ida dodatno razvijamo i stvaramo zajedničku nauku, jer će nam to omogućiti i dodatni razvoj u oblasti ekonomije. Naučni forum naših zemalja koji je počeo juče i završava se danas ima za krunu potpisivanje ovog Memoranduma", rekla je Bernini. 

Ministarka Begović rekla je da je ovo značajna stvar za Srbiju iako u oblasti nauke dve zemlje već sarađuju te naglasila da je Italija na osnovu srpskih analiza i Evropske komisije na drugom mestu najvećih partnera sa Srbijom. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Na sastanku smo pričalil o mogućim budućim saradnjama na polju nauke, inovacija i tehnološkog razvoja. Srbija ima jako dobru nauku u nekim segmentima odličnu, prepoznala je snagu koju nauka pruža u borbi i rešavanju globalnih izazova. Intenzivno ulažemo u naučnu i inovacionu delatnost, u aprilu otvaramo i Biosens institut, evropski centar izvrsnosti 
BIO4 kampus je definicija nauke u Srbiji", rekla je Begović.  

Srbija je u poređenju sa Italijom mala zemlja, dodala je ministarka, ali smo odlučili da ulažemo novac u nauku, inovacije i razvoj Startap ekosistema kako bi Srbija postala vidljiva tačka na globalnom planu. 

"Italija je industrijska sila poslužiće nam zaista kao jedan dodatni motor i  podrška da izgradimo nauku u Srbiji, i Srbija dobije mesto koje zaslužuje", rekla je Begović. 

Nakon potpisivanja Memoranduma, ministri su se obratili na svečanom zatvaranju Naučnog foruma - Srbija i Italija koji je u protekla dva dana organizovan u Beogradu, kao susret naučne i poslovne zajednice dveju zemalja. 

Ministar Ružić je tom prilikom rekao da je forum dobra prilika da dve zemlje spoje inovatore, naučnike i istraživače, kao i da je Srbija poslednjih godina postala mesto za razvoj inovacija i biznisa, nauke. 

"Investirali smo dosta u obrazovanje i nauku jer se to pokazalo kao profitabilno, a i nemamo alternativu u 21. veku. Srbija treba da učvrsti svoju poziciju u naučnom i poslovnom svetu. Svi legalni okviri i strategije koje smo doneli doprinose stvaranju jednog povoljnog ekosistema za razvoj nauke inovacija i obrazovanja, ali i ekonomije", rekao je Ružić.
 

Komentari (0)

Biznis