Biznis vesti

Gejming industrija zapošljava oko 2.300 profesionalaca: Srbija prva u Evropi po broju žena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2023

-

16:11

Gejming industrija zapošljava oko 2.300 profesionalaca: Srbija prva u Evropi po broju žena
Gejming industrija zapošljava oko 2.300 profesionalaca: Srbija prva u Evropi po broju žena - Copyright Tanjug/NORDEUS

veličina teksta

Aa Aa

Gejming industrija u Srbiji zapošljava oko 2.300 profesionalaca i privređuje oko 125 miliona evra godišnje, pokazuju podaci Playstudios Europe i Asocijacije industrije video igara Srbije. Istaknute kompanije, kojih ima oko 130, tvrde da imaju konstantnu potrebu za novim zapošljavanjima. Evropski prosek žena u gejming industriji je 22 odsto, dok procenat od 30 procenata Srbiju svrstava na prvo mesto.

"Playstudios Europe je postigao dupli uspeh, jer smo prevazišli i domaći trend zapošljavanja žena u gejming industriji, koji je uveliko najprogresivniji u Evropi. Kod nas rade 63 žene i to je zavidnih 32 odsto. Dok se većina naših koleginica u Playstudios Europe bavi dizajnom, konceptualnom umetnošću, QA testiranjem i upravljanjem projektima/proizvodima, verujemo da je važno podsticati mlade žene na inženjerske karijere kroz stažiranje i zapošljavanje. Želimo da stvorimo takav radni ambijent gde će žene inženjeri i matematičari moći da napreduju i tako utiču na budućnost igara", kaže Nikola Mitić, generalni direktor Playstudios Europe.

On navodi da su 63 odsto korisnika mobilnih igara širom sveta žene i da bi u ovoj kompaniji voleli da se ova statistika reflektuje i na njihovu radnu sredinu.

Iz Asocijacije industrija video igara Srbije (SGA) kažu da su domaće igre preuzete ili kupljene više od 370 miliona puta, a žanrovski u domaćoj proizvodnji vode RPG igre kojih je 19 odsto. Takođe, navode da industrija mobilnih igara dodatno raste sve većom popularnošću takozvanih "kežual" igara (18 odsto) koje su namenjene da budu zabavne, jednostavne i lake za instaliranje.

"Uvek kažem da uloga gejming industrije nije samo zabava. Ovakvom produkcijom stimulišu se na duge staze i druge slične grane kao što su sajber bezbednost, blokčejn, veštačka inteligencija, klaud i e-trgovina, pa ova saradnja otvara prostor ženama i za druge srodne industrije", objašnjava Mitić.

Preporuka za vas

Osam oblasti sa najvećom šansom za uspeh, prve tri imaju prednost

Komentari (0)

Biznis