Biznis vesti

Da li je na pomolu rešenje spora o trgovini čelikom i aluminijumom? EU i SAD najavili razgovore

Komentari

Autor: Euronews

18/05/2021

-

10:14

Da li je na pomolu rešenje spora o trgovini čelikom i aluminijumom? EU i SAD najavili razgovore
Da li je na pomolu rešenje spora o trgovini čelikom i aluminijumom? EU i SAD najavili razgovore - Copyright EPA/RYAN TONG

veličina teksta

Aa Aa

EU i SAD najavili su da će početi razgovore kako bi rešili nesuglasice oko trgovine čelikom i aluminijumom dok se u isto vreme bave i potresima na tržištu koje je izazvala Kina.

Trgovinske nesuglasice počele su još za vreme vladavine Donalda Trampa koji je u martu 2018. godine odlučio da uvede Evropskoj uniji dodatne tarife na izvoz čelika i aluminijuma u SAD. Na čelik je uveo uvozne takse od 25 odsto dok je na uvoz aluminijuma odredio 10. Prema Evropskoj komisiji, vrednost tih tarifa iznosila je 6,4 milijardi evra.

EU je kao odgovor na takse uvela dodatne poreze u vrednosti od 2,8 milijardi evra na brojne proizvode koji stižu iz SAD. Takse su se odnosile na uvoz čelika, aluminijuma, putera od kikirikija, viski, motocikle i odeću. 

Sledećeg meseca EU je planirala da uvede porez od 3,6 milijardi evra kako bi nadoknadila gubitke koje trpe od tarifa ali su ih trenutno suspendovali kako bi započeli nove pregovore. 

EPA/FRANCK ROBICHON

 

U zajedničkom saopštenju EU i SAD su istakli da imaju želju da rade zajedno kako bi našli najbolja rešenja kojima bi očuvali svoju industriju.

Obe strane žele da reše problem viška aluminijuma i čelika koji uglavnom stižu iz Kine koja je najveći proizvođač oba metala.

Do viška sirovina dolazi kada se proizvodi znatno više od potrebne količine koju zahteva industrija. Kina dugo trpi optužbe da stvara zalihe miliona tona čelika i aluminijuma koji domaći potrošači ne kupuju. 

I dok kineski kapaciteti i zalihe sirovina rastu, kompanije u EU i SAD pate od nepoštene konkurencije što vodi do smanjenja proizvodnje i pada cena.  

Potresi na tržištu do kojih dolazi predstavljaju ozbiljnu pretnju za tržište u EU ali i američku industriju čelika i aluminijuma kao i radnike koji su zaposleni u tim fabrikama. 

EU i SAD žele da pronađu trajno rešenje pre kraja godine. Osim trgovine, razgovorima žele da ojačaju i demokratski savez koji gaje godinama.

Pomaci koji su postignuti dolaskom Džoa Bajdena u Belu kuću signal su za početak nove ere u odnosima između EU i SAD.

Bajden je izrazio jaku želju da učvrsti prijateljstvo i saradnju sa EU kako bi se zajedno izborilli sa pritiscima koji stižu iz Kine koju vlada SAD vidi kao glavnu konkurenciju na svetskom tržištu.  

Bajden sledećeg meseca dolazi na samit sa liderima EU. 

Komentari (0)

Biznis