Biznis vesti

Vučić: Delegacija MMF-a ocenila da dobro radimo, ali ima još stvari koje treba popraviti

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2023

-

11:56

Vučić: Delegacija MMF-a ocenila da dobro radimo, ali ima još stvari koje treba popraviti
Vučić: Delegacija MMF-a ocenila da dobro radimo, ali ima još stvari koje treba popraviti - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodio Donal Makgetigen, sa kojim je razgovarao o napretku realizacije stendbaj aranžmana, restrukturiranju javnih preduzeća, merama fiskalne politike za smanjenje inflatornih pritisaka, kao i o projektovanom rastu Srbije u predstojećem periodu.

"Delegacija MMF-a je ocenila da dobro radimo, ali smo se saglasili da ima još mnogo stvari koje treba popraviti, pogotovo u funkcionisanju javnih preduzeća. Situacija je ocenjena kao stabilna i povoljna, a predstavnici MMF-a su pohvalili visok nivo stranih investicija u našoj zemlji", naveo  Vučić na instagram nalogu buducnostrbijeav.

Predstavnici MMF-a su istakli da su fiskalni rezultati budžeta Republike Srbije izuzetno dobri, kao i da pokazatelji govore o stabilnom trendu ekonomskih kretanja, iako je procenjeno da su trenutne prognoze rasta u tekućoj godini nešto optimističnije od procene MMF-a.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija već posle prvog kvartala ove godine na dobrom putu da ostvari predviđeni rast, budući da nastavlja sa politikom ulaganja u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija, te je izrazio očekivanje i da će se kontrolisani rast plata i penzija nastaviti i u 2023. godini.

U tom kontekstu, predsednik je poručio da će Vlada Srbije usvojiti plan investicija za energetski sektor sa definisanim prioritetima, troškovima i projektima koji se mogu realizovati tokom narednih 2–5 godina. Na taj način, Srbija će ne samo stabilizovati domaće tržište energentima, već će doprineti rešavanju i dalje gorućeg pitanja enrgetske bezbednosti na nivou regiona.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju funkcionisanju javnih preduzeća, pri čemu će se kontrola i sistem njihovog rada sprovoditi pod nadzorom MMF-a u saradnji sa nadležnim ministarstvima.

Govoreći o problemu inflacije, sagovornici su konstatovali da očekuju pad tokom drugog kvartala tekuće godine i znatno osetniji pad tokom druge polovine tekuće godine, a predlog MMF-a je da se kroz mere fiskalne politike dodatno smanje inflatorni pritisci.

Misija MMF počela je 23. marta dvonedeljnu posetu Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis