Fokus

"Ožiljci od pandemije i rata u Ukrajini opterećuju ekonomiju": Direktorka MMF-a o očekivanjima za 2023. godinu

Komentari

Autor: Fonet

26/03/2023

-

19:18

"Ožiljci od pandemije i rata u Ukrajini opterećuju ekonomiju": Direktorka MMF-a o očekivanjima za 2023. godinu
Kristalina Georgieva - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Srednjoročni izgledi za globalnu ekonomiju će verovatno ostati slabi zbog povećanih rizika po finansijsku stabilnost, izjavila je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

"Očekujemo da će 2023. biti još jedna godina izazova, sa usporavanjem globalnog rasta na manje od tri odsto, jer ožiljci od pandemije, rata u Ukrajini i pooštravanja monetarne politike opterećuju ekonomske aktivnosti", rekla je Georgijeva na konferenciji u Kini.

Ona je istakla da će čak i sa boljim izgledima za 2024. godinu, globalni rast ostati znatno ispod svog istorijskog proseka od 3,8 odsto, prenosi Politiko.

Prema njenim rečima, očigledno je da su rizici po finansijsku stabilnost povećani, jer u vreme viših nivoa duga brza tranzicija sa produženog perioda niskih kamata na mnogo veće stope, neophodne za borbu protiv inflacije, neizbežno stvara stres i ranjivost, o čemu svedoče nedavna dešavanja u bankarskom sektoru nekih naprednih ekonomija.

Georgijeva je navela da su kreatori politike imali odlučan odgovor na pretnje finansijskoj stabilnosti, što je u izvesnoj meri pomoglo da se ublaži stres na tržištu, ali je upozorila da je neizvesnost ipak velika, što naglašava potrebu za oprezom.

Čelnica MMF je, takođe, ukazala na rizike geo-ekonomske fragmentacije, za koje je ocenila da "mogu značiti rascep sveta na rivalske ekonomske blokove", što bi bila opasna podela koja bi sve ostavila siromašnijim i manje bezbednim.

"Kada se uzmu u obzir svi ti faktori, može se zaključiti da će izgledi za globalnu ekonomiju na srednji rok verovatno ostati slabi", kazala je Georgijeva.

Srećom, dodala je, nisu sve vesti o svetskoj ekonomiji loše, jer možemo videti neke "zelene izdanke", uključujući i Kinu, koja će ove godine činiti oko trećinu svetskog rasta.

Georgijeva je govorila tokom drugog dana Kineskog razvojnog foruma u ​​Pekingu. Taj trodnevni godišnji skup predstavlja mešavinu politike i biznisa, a okuplja članove kineskog Politbiroa i desetine izvršnih direktora velikih zapadnih kompanija kao što su Simens, Mercedes i Alijanc. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet