Biznis vesti

Počeli zvanični razgovori misije MMF s delegacijom Srbije, razmatraju se rezultati stendbaj aranžmana

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

09:27

Počeli zvanični razgovori misije MMF s delegacijom Srbije, razmatraju se rezultati stendbaj aranžmana
Misija Međunarodnog monetarnog fonda - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima, saopšteno je iz Kabineta guvernera NBS.  

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Donal Mek Getigen, boraviće u Beogradu do 4. aprila. Razgovori koji su danas počeli odvijaju se u okviru prvog razmatranja rezultata stendbaj aranžmana koji je Međunarodni monetarni fond odobrio Srbiji 19. decembra 2022, kao i povodom redovnih konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda.  

Tokom misije biće razmotreno sprovođenje i efikasnost mera ekonomske politike u uslovima izazova koja dolaze iz međunarodnog okruženja, izgledi srpske ekonomije u narednom periodu, kao i realizacija ciljeva ekonomskog programa koji je podržan stendbaj aranžmanom. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Program ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku. 

Pored toga, sprovešće se i konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, koje se redovno obavljaju sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije ove međunarodne finansijske institucije. Prethodne konsultacije s Srbijom obavljene su 2021. godine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis