Biznis vesti

Ministarstvo: MMF je ocenio da je dobar fiskalni rezultat posledica bolje naplate poreza i jake ekonomske aktivnosti

Komentari

Autor: Euronews

22/10/2021

-

17:03

Ministarstvo: MMF je ocenio da  je dobar fiskalni rezultat posledica bolje naplate poreza i jake ekonomske aktivnosti
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni monetarni fond je za ovu godinu projektovao rast BDP od 6,5 odsto, dok njihove projekcije rasta za narednu godinu iznose 4,5 odsto. Oni konstatuju i da je rebalansom budžeta predviđen deficit od 4,9 odsto, što je za dva procentna poena manje nego što je to bilo predviđeno prethodnim rebalansom, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS), kome su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, viceguvernerka NBS Ana Ivković i šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Jan Kes Martjen, danas je završena prva revizija novog savetodavnog aranžmana Instrument za koordinaciju politika.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, u MMF kažu i da je dobar fiskalni rezultat posledica bolje naplate poreskih prihoda i jake ekonomske aktivnosti. Taj bolji rezultat će, kako navode, biti iskorišćen za dalje ulaganje u javne investicije.

"Misija je zaključila da je važno da se sledeće godine deficit zadrži na nivou od tri odsto BDP, da se nastavi sa smanjenjem udela javnog duga u BDP, i to kako bi se ostavio fiskalni prostor za reagovanje na potencijalne šokove. Naveli su i da je važno da u budžetu i u budućnosti bude prostora za ulaganje u zdravstvo i javne investicije, sa naglaskom na zelenoj ekonomiji", navode u Ministarstvu finansija.

Oni napiminju i da je MMF pohvalio ispunjenje reformskih ciljeva koji su prethodno dogovoreni, kao što su usvajanje Metodologije za praćenje fiskalnih rizika, uredbe iz domena kontrole državne pomoći i Strategije za razvoj tržišta kapitala.

profimedia

 

U proteklih nekoliko dana predstavnici MMF održali su niz sastanaka sa predstavnicima Ministarstva finansija i drugih nadležnih institucija, kako bi sproveli reviziju aktuelnog aranžmana. Cilj novog aranžmana je sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Republika Srbija je u prvih devet meseci ove godine ostvarila bolji rezultat od očekivanog i to za 182 milijarde dinara, a pre svega zbog bolje naplate poreskih prihoda. Zaključak je da se srpska ekonomija oporavila mnogo brže nego što je to bilo očekivano, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

"Kada je reč o makroekonomskim rezultatima, privredni rast u prvoj polovini ove godine je iznosio 7,6 odsto, a očekuje se da u trećem kvartalu rast iznosi 7%. Upravo zbog tih dobrih rezultata, Ministarstvo finansija je povećalo projekcije rasta za ovu godinu na 7%, a i sve druge međunarodne finansijske institucije, uključujući i MMF, podigli su svoje prognoze“, istakao je ministar.

On je dodao da je Vlada Republike Srbije veoma posvećena aktuelnom aranžmanu, te da o tome dovoljno govori činjenica da su ove nedelje na sednici Vlade usvojeni propisi koji su dogovoreni sa MMF-om, a čime su ispunjena četiri reformska cilja.

NBS: Među prvima smo se vratili na pretkrizni nivo

Narodna banka Srbije je soapštila da je misija MMF na kraju posete našoj zemlji ocenila da se privreda Srbije odlično nosi sa izazovima koje je nametnula pandemija kovida 19 i da je u toku snažan privredni oporavak, podržan značajnim merama vlasti, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

U toku je snažan ekonomski oporavak koji je omogućen pravovremenim i obimnim merama monetarne i fiskalne politike, zbog čega MMF procenjuje rast BDP-a Srbije od 6,5 odsto ove godine, a zatim i nastavak visokog rasta od 4,5 odsto u 2022. godini, ocenjeno je na završnom sastanku delegacije Republike Srbije s misijom MMF u okviru prvog razmatranja rezultata dogovorenog ekonomskog programa podržanog nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike.

"Srbija je među retkim zemljama koje su pretkrizni nivo bruto domaćeg proizvoda dostigle već početkom ove godine, pri čemu brži od očekivanog rast ekonomske aktivnosti ukazuje na to da bi realni privredni rast ove godine mogao da premaši 6,5 odsto. Tome je, kao što je i Misija MMF-a ocenila, doprinelo i to što smo, delujući pravovremeno i sveobuhvatno, sačuvali našu ekonomiju i radna mesta, čuvajući time i poverenje naših građana i privrede da ćemo nastaviti da obezbeđujemo makroekonomsku i finansijsku stabilnost u svim uslovima", rekla je tim povodom guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis