Biznis vesti

Mali o potvrdi stend baj aranžmana MMF: To je podrška dogovorenom ekonomskom programu i za nas znači dodatnu sigurnost

Komentari

Autor: Euronews

20/12/2022

-

09:22

Mali o potvrdi stend baj aranžmana MMF: To je podrška dogovorenom ekonomskom programu i za nas znači dodatnu sigurnost
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zvanična potvrda Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda o odobravanju ranije dogovorenog stend baj aranžmana Srbiji je odlična vest za nas i predstavlja kontinuitet saradnje naše zemlje sa ovom važnom međunarodnom institucijom, izjavio je potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali. On je rekao da je ovakva odluka borda bila očekivana nakon dvonedeljnih razgovora sa stručnjacima MMF-a u Beogradu tokom kojih su se uverili u stanje srpskih javnih finansija.

Mali je u saopštenju povodom odluke koja je stigla iz Vašingtona istakao da ceni opredeljenost MMF da bude podrška Srbiji tokom aktuelne krize, podrška u očuvanju do sada postignutih rezultata i podstrek da što bezbolnije prođemo kroz ovaj, kako je rekao, turbulentan period.

Mali je podsetio da je tokom Misije MMF u oktobru dogovoreno da se aktuelni Instrument za koordinaciju politike zameni dvogodišnjim stend baj aranžman ukupne vrednosti oko 2,4 milijarde evra od čega će deo sredstava biti usmeren za ublažavanje posledica krize, a deo će služiti kao mera predostrožnosti, u slučaju daljih ekonomskih poremećaja.

"To je podrška dogovorenom ekonomskom programu i za nas znači očuvanje stabilnosti i dodatnu sigurnost", ocenio je Mali.

On je istakao da je novi aranžman i sigurnost da Srbija neće stati sa strukturnim  reformama, s fokusom na veća ulaganja u sektor energetike koji je i jedan od generatora svetskih ekonomskih nestabilnosti.

"U prethodne tri godine smo sa više od devet milijardi evra pomogli privredu i građane. Želimo da nastavimo da budemo stub oslonca privrednoj aktivnosti ali i očuvanju životnog standarda građana. Drugačiji je narativ u kom se borimo sa novom krizom i to je dobro i daje nadu da ćemo lakše prebroditi izazove koji nas čekaju", objasnio je Mali.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

Početkom novembra, po okončanju posete Srbiji, MMF je ocenio da je Srbija postigla izvandredne rezultate za vreme trajanja kovid krize, ali da se na nju nadovezala nova kriza izazvana energetskom nestabilnošću, te da je zato važan novi aranžman.

Delegacija MMF sa Janom Kesom Martejnom na čelu ocenila je tada da se Srbija, nakon snažnog oporavka od pandemije, suočila sa spoljnim uticajima, ali da je uprkos tome održala stabilnost finansijskog sektora uz blago usporavanje rasta i inflaciju, uz očekivano smanjenje u sledećoj godini.

Delegacija MMF-a posebno je pohvalila napore koji su uloženi da se efekti povećanih troškova života što manje odraze na građane. 

MMF je istakao i da je od velike važnosti činjenica da  fiskalna konsolidacija podržava monetarnu politiku zemlje, da je srpska ekonomija spremna za rizike, uključujući i adekvatan nivo deviznih rezervi, politiku upravljanja javnim dugom i dobro kapitalizovan bankarski sektor te da će novi aranžman biti još jedna dodatna "brana" od spoljnih negativnih uticaja, navedeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis