Biznis vesti

Ministar Mali započeo razgovore sa misijom MMF-a o prvoj reviziji aktuelnog stend-baj aranžmana

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

16:37

Ministar Mali započeo razgovore sa misijom MMF-a o prvoj reviziji aktuelnog stend-baj aranžmana
Ministar Mali započeo razgovore sa misijom MMF-a o prvoj reviziji aktuelnog stend-baj aranžmana - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali započeo je danas razgovore sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Donal Mekgetigen, a u okviru prve revizije aktuelnog stend-baj aranžmana. Misija MMF-a boraviće u Beogradu do 4. aprila. 

Stend-baj aranžman odobren je Republici Srbiji 19. decembra 2022. godine, a program ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje održivog rasta, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar Mali je istakao da su srpske javne finansije stabilne, kao i da je prvi kvartal završen sa pozitivnim indikatorima. 

Dodao je da je Srbija nastavila da raste, uprkos svim izazovima, kao i da je javni dug u potpunosti pod kontrolom. 

Sumirajući prethodnu, kao i prvi kvartal ove godine, Mali je rekao i da je zabeležen rekordan priliv stranih direktnih investicija i istorijski niska stopa nezaposlenosti. 

Mekgetigen je pohvalio napore Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija i sve što je urađeno na održavanju stabilnosti javnih finansija.

Mali i Mekgetigen su razgovarali i o situaciji u energetskom sektoru, a potpredsednik Vlade je istakao da je u tom smislu dosta urađeno u poslednjih nekoliko meseci, te da Srbiju očekuju velike investicije u ovaj sektor u narednim godinama. 

Pored velikih investicija, radi se i na planu za strateško restrukturisanje Elektroprivrede Srbije, kako u narednim godinama to preduzeće ne bi predstavljalo fiskalni rizik za budžet. 

Potpredsednik Vlade je dodao i da danas, nakon što je završena zimska sezona, može da kaže da nije potrošeno onoliko gasa koliko je bilo očekivano, kao i da je i produžen najam skladišta u Mađarskoj na dodatnih 12 meseci. 

On je zaključio da je Srbija na dobrom putu što se tiče ciljeva u oblasti energetike iz aktuelnog aranžmana.

Kada je reč o stanju u budžetu, Mali je naveo da su pokrivene potrebe za finansiranjem budžeta za ovu godinu. 

Dodao je i da, zbog globalnih izazova, imamo prostora, odnosno tzv. "bafere" u budžetu, u slučaju da je potrebno da država na neki način reaguje.

Rekao je i da se trenutno bavi 2024. godinom, u smislu finansiranja budućih obaveza, ali i da je namera Vlade da se nastavi sa velikim ulaganjima u javne investicije. Kako je naglasio, najvažnije je da se u tom smislu nađu novi izvori rasta.

Mekgetigen se saglasio da je važno da se, kada je reč o rashodima, sredstva troše na javne investicije, koje doprinose daljem privrednom rastu.

Mali je naglasio da proces transformacije i modernizacije Poreske uprave odlično napreduje, kao i da će ta uprava uskoro dobiti novu zgradu. 

Ukazao je i da su uspešno završeni projekti nove e-fiskalizacije i e-faktura, kao i da će privrednicima biti omogućen brži povraćaj PDV-a.

Osim toga, kada je reč o carini, ministar je rekao da se trenutno radi na projektu e-otpremnica.

Sagovornici su razgovarali i o napretku projekta "Iskra" koji podrazumeva sistem centralizovanih zarada, a Mali je naveo da je ispunjen jedan od ciljeva programa koji se tiče uključivanja sektora obrazovanja, sa preko 1.800 ustanova u sistemu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis