Biznis vesti

Usvojen novi statut: EPS postaje akcionarsko društvo

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2023

-

18:31

Usvojen novi statut: EPS postaje akcionarsko društvo
EPS - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Nadzorni odbor EPS-a danas je usvojio novi statut koji predviđa transformaciju tog javnog preduzeća u akcionarsko društvo, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu energetike.

EPS će biti akcionarsko društvo zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu države. Tri člana Nadzornog odbora su danas glasala za i jedna je bio uzdržan.

Novi statut je usvojen posle novih pregovora sa sindikatima i dodavanja novog stava, prema kome će EPS nastaviti da obavlja javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa licencom Agencije za energetiku iz 2016. godine, a koja ističe 2026.

Predviđeno je novim statutom da će pretežna delatnost EPS-a biti proizvodnja električne energije, a trgovina strujom istaknuta kao jedna od delatnosti EPS-a.

Ministarstvo rudarstva i energetike je jutros saopštilo da je zajedno sa Vladom Srbije izvršilo konsultacije sa sindikatima i da je nakon pažljivog razmatranja svih sugestija različitih predstavnika podeljenog Sindikata radnika EPS-a na predlog statuta usvojen predlog koji će osigurati da zaposleni imaju svog predstavnika u upravljačkim organima kompanije.

Prihvaćen je zahtev da zaposleni imaju svog predstavnika u organima i definisano je da jedan član Nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih.

Kada je u pitanju zahtev da pretežna delatnost EPS-a mora uz proizvodnju električne energije obuhvatiti i trgovinu električnom energijom, uključujući i snabdevanje, jeste pozitivna promena, imajući u vidu da se prvobitno zahtevalo zadržavanje trgovine električnom energijom kao pretežne delatnosti, a da proizvodnja električne energije bude navedena u ostalim delatnostima. 

Ovaj zahtev, na način na koji je formulisan, nije mogao da se prihvati jer je Zakonom o privrednim društvima propisano da društvo ima jednu pretežnu delatnost, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji, a može obavljati i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene, nezavisno od toga da li su određene osnivačkim aktom, odnosno statutom.

S druge strane, kako bi se izašlo u susret zahtevu sindikata, dodat je deo u predlog statuta kojim se naglašava da pored pretežne i ostalih delatnosti, Društvo obavlja i delatnost Trgovina električnom energijom. 

"Podsećamo da ni u jednom predlogu Statuta trgovina električnom energijom nije bila isključena iz delokruga delatnosti koje bi EPS obavljao.  Dodatno, u prelaznim i završnim odredbama predloga statuta, dodat je novi stav kojim se uređuje da društvo nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika", navodi ministarstvo.

Statut predviđa da osnivač Vlada Srbije imenuje skupštinu Društva. S obzirom da je osnivač jedini akcionar, skupština je jednočlana i ona imenuje nadzorni odbor na koji prenosi najveći deo nadležnosti.

Nadzorni odbor ima sedam članova od kojih je jedan predsednik, a jedan predstavnik zaposlenih. Nadzorni odbor određuje strategiju i poslovne ciljeve društva i odgovoran je za njihovo ostvarivanje.

Takođe, imenuje sedam članova izvršnog odbora, odnosno izvršne direktore od kojih je jedan generalni direktor. Izvršni direktori, između ostalog, organizuju i rukovode procesom rada, prate sprovođenje planova, daju naloge i smernice i odgovaraju za sprovođenje odluka, kvalitet, obim i rezultate rada organizacionog dela kojim rukovode.

Sprovođenje odluke vlade iz 2014. godine je neophodan prvi koraku ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, za šta postoji saglasnost struke, vlade i zaposlenih, kažu u ministarstvo.

Profesionalno rukovodstvo će dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom, što je krajnji cilj vlade kojem se teži predloženom transformacijom i prelaskom iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa,100 odsto u vlasništvu države, naveli su iz ministarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis