Biznis vesti

Vesić: U maju ugovor o nadzoru nad projektom izgradnje metroa

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2023

-

13:44

Vesić: U maju ugovor o nadzoru nad projektom izgradnje metroa
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ugovor o nadzoru nad projektom izgradnje beogradskog metroa biće potpisan u maju, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

"To je najbolji odgovor onima koji i dalje pričaju neistine u vezi sa metroom i nadaju se da se metro neće izgraditi", rekao je Vesić gostujući na televiziji K1.

Ministar je naveo da se za nadzor javilo nekoliko velikih svetskih firmi, a da je pobedio konzorcijum nemačke železničke kompanije ‘Dojče Ban’ i francuske firme "Sistra" koji će, dodao je, vršti nadzor nad izgradnjom metroa i koordinirati kompanijama "Alstom" i "Pauer Čajna".

"Dobili smo jednu od najboljih svetskih kompanija. Tokom maja ćemo potpisati ugovor o izgradnji depoa za metro. Nasipanje je skoro završeno i sada kreće izgradnja depoa", rekao je Vesić.

Naveo je da se trenutno na Revizionoj komisiji nalazi projekat prve linije metroa koji radi francuska kompanija "Ežis" i da će, kada ga komisija odobri, uslediti potpisivanje ugovora za izgradnju te linije.

Pregovori o pruzi od Niša do Preševa

Vesić je izjavio da se sa EU pregovara o izgradnji 135 kilometara pruge od Niša do Preševa, koja će se produžiti do Skoplja, što će omogućiti brže povezivanje sa regionom.

On je za Tanjug rekao da je ideja da se kroz Severnu Makedoniju, Srbija poveže sa Solunom, sa Atinom i kroz Bugarsku sa Instanbulom, što bi potpuno promenilo način života građana Srbije, jer bi iz Beograda brzim vozom moglo da se dođe do Soluna, Atine, Sofije, Skoplja, Budimpešte

Istovremeno, napomenuo je ministar, radi se i na povezivanju Srbije sa Austrijom i Italijom, odnosno povezivanju sa Austrijom kroz Hrvatsku što bi čitav Zapadni Balkan povezalo brzim prugama.

"Naš deo je 90 kilometara od Beograda do Šida, projektovanje će se završiti u septembru i spremni smo da pregovaramo sa EU da radimo i tu prugu. Italijani bi radili od Venecije prema Sloveniji, što znači da bismo sutra iz Beograda mogli da idemo prema Ljubljani, Beču, Milanu, Trstu, Veneciji", objasnio je on.

Vesić kaže da sa mađarskim ministrom saobraćaja i građevinardstva Janošem Lazarom, evropskom komesarkom za transport, kao i kolegama iz Bugarske, Grčke, Severne Makedonije, Turske i Albanije, vrši konsultacije oko usaglašavanja termina sastanka, tokom juna ili jula, na kom će se razgovarati o proširenju brze pruge iz Srbije prema regionu.

Prema njegovim rečima, predlog o izmeni zakona o planiranju izgradnje i ukidanju konverziju, koji je i obaveza Srbije prema planu usvajanja zakona kada je u pitanju priključenje EU, biće na sednici u skupštini u prvom kvartalu leta.

Na toj sednici će se naći, kaže on, i predlog o ukidanju zakona o linijskoj infrastrukturi, kao i zakoni o železnici i o interoperabilnosti železničkog saobraćaja, što je veoma važno jer će to značiti da će se Srbija potpuno uskladiti sa svim propisima EU kada je u pitanju železnički saobraćaj.

"Naći će se još nekoliko konvencija kao i prostorni plan Srbije. To će biti jedna velika sednica što se tiče građevinarstva i siguran sam da ćemo dati ozbiljan impuls pojačavanju građevinskih aktivnosti posle usvajanja tog zakona" istakao je Vesić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis