Biznis vesti

Vesić: Zajednička železnička stanica sa Crnom Gorom polovinom maja

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2023

-

16:55

Vesić: Zajednička železnička stanica sa Crnom Gorom polovinom maja
Vesić: Zajednička železnička stanica sa Crnom Gorom polovinom maja - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da će zajednička železnička stanica Srbije i Crne Gore, u Bijelom Polju, biti puštena u saobraćaj 14. ili 15. maja.

"To znači da ubuduće neće biti stajanja vozova na granicama, već u stanicama. Trudićemo se da imamo zajedničke stanice odnosno zajedničke prelaze gde će na jednom mestu biti i jedna i druga policija i carina tako da će ljudi završavati sve na jednom mestu", rekao je Vesić za televiziju Pink.

Naveo je da će se na sličan način raditi zajednička železnička stanica za teretni prevoz u Tabanovcima u Severnoj Makedoniji, kao i zajednička stanica sa Mađarima, u Segedinu koja će, kako kaže, biti za voz Subotica - Segedin koji kreće u oktobru.

"Kada uđete u voz u Subotici, dolazite do Segedina i tu vas čeka mađarska policija i carina i obratno, kada idete prema Subotici, u Segedinu vas čeka srpska policija i carina i više nema stajanja na granici", rekao je Vesić.

Kako je naveo, kada do kraja 2024. godine budemo završili naš deo brze pruge između Beograda i Budimpešte, do Subotice, što je 108 kilometara koje se trenutno grade, a Mađari svojih oko 150 kilometara u 2025. godini, tada će policijske i carinske stanice biti na železničkim stanicama u Budimpešti, Novom Sadu, Beogradu i Subotici.

"Kada uđete u voz na Prokopu, tu ćete proći mađarsku carinu i policiju i idete direktno u centar Budimpešte i obratno, kada idete iz Budimpešte, tu vaš čeka srpska carina i nema više onih formalnosti već idete pravo u centar Beograda", dodao je Vesić.

Naveo je da je sa Evropskom Unijom, Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisan ugovor o izgradnji 228 kilometara pruge do Niša i dodao da se već radi deonica Stalać-Đunis.

"Čeka nas oko 130 kilometara poslednje deonice od Niša do Preševa, a kada dođemo do Preševa završićemo taj deo brze pruge kroz Srbiju i imati više od 500 kilometara brze pruge", rekao je Vesić i istakao da je ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uradio sa izgradnjom saobraćajnica i brzih pruga jedinstven slučaj u Evropi.

Naveo je da je na sastanku sa premijerom Severne Makedonije razgovarano o tome da se, kada se stigne do Preševa, pruga produži do Skoplja i da se na taj način povežu Budimpešta, Beograd, Niš i Skoplje.

Vesić je rekao da je sa svojim mađarskim kolegom dogovorio da se u Beogradu održi zajednički sastanak ministara transporta Srbije, Mađarske, Bugarske, Turske, Grčke, Severne Makedonije i Albanije, na kojem će biti reči o tome da se proširi pruga kroz Severnu Makedoniju prema Solunu, a kasnije i prema Atini, zatim od Skoplja prema Tirani i kroz Bugarsku prema Istanbulu.

"To će značiti da će čitav Zapadni Balkan biti povezan brzim prugama", istakao je Vesić.

Takođe, dodao je da u planu odnova pruge između Beograda i Beča tako što ćemo mi uraditi naših 90 kilometara.

"Mi, inače, projektujemo tu brzu prugu do Šida, projekat će biti gotov u septembru, a onda kroz Hrvatsku, Sloveniju prema Austriji i od Ljubljane prema Italiji da se povežemo sa severom Italije", pojasnio je Vesić.

Govoreći o integrisanoj naplati putarina sa Severnom Makedonijom, Vesić je rekao da se očekuje da to zaživi tokom letnje sezone, tačnije tokom jula.

"To znači da svako od nas ko ima tag, treba da ga veže za platnu karticu, i tag je tada integrisan sa čitačima u Severnoj Makedoniji, što znači da možete slobodno da vozite kroz tu državu, nema više stajanja, ne morate da kupujete njihov tag", rekao je Vesić i dodao da će takođe oni koji imaju tag Severne Makedonije moći da idu kroz Srbiju.

Dodao je da se o tome razgovara i sa Hrvatskom, Albanijom i Grčkom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis