Biznis vesti

Vesić u Sloveniji: Uspostavljanje brze pruge od Beograda preko Zagreba do Ljubljane od obostranog značaja

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2023

-

18:23

Vesić u Sloveniji: Uspostavljanje brze pruge od Beograda preko Zagreba do Ljubljane od obostranog značaja
Vesić u Sloveniji: Uspostavljanje brze pruge od Beograda preko Zagreba do Ljubljane od obostranog značaja - Copyright Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić nastavio je danas dvodnevnu posetu u Sloveniji sastankom sa predstavnicima Slovenskih železnica.

Predstavnici srpske i slovenačke železnice složili su se da je potrebno raditi na poboljšanju putničkog železničkog saobraćaja i da se uspostavi brza pruga od Beograda, preko Zagreba do Ljubljane, kao i da ponovo bude pokrenut noćni voz između glavnog grada Beograda i Slovenije. 

V.d. pomoćnica ministra za železnički i intermodalni transport Anita Dimoski istakla je da je na sastanku otvorena tema poboljšanja odvijanja železničkog saobraćaja i da kada se govori o tome, treba da se razvija paralelno i teretni i putnički.

"S obzirom da je teretni saobraćaj prepoznatljiviji, on je dobio poentu i dovoljno je razvijen. Današnji zaključak na sastanku je bio vezan za temu putničkog saobraćaja i poboljšanje i povezivanje Beograda, Srbije, preko Hrvatske, do Slovenije i Ljubljane", rekla je Dimoski.

Ona je navela da je poentirano na tome da se pokrene inicijativa da se pokrene i uspostavljanje razvoja putničkog koridora, kako bi putnički saobraćaj bio paralelno razvijen i  čak i iznad drumskog saobraćaja.

Svi smo svedoci velike zagušenosti na putevima, bez obzira što imam auto-puteve, i velikog zagađenja, rekla je Dimoski.

Na pitanje novinara kada možemo da očekujemo uvođenje noćnog voza, Dimoski je rekla da je već pokrenuta inicijativa i da je bilo par sastanka na tu temu i da se pričalo sa kolegama iz Hrvatske i Slovenije, ali da je bilo nekih problmea oko troškova.

"Sigurna sam da ćemo do kraja godine imati pokrenute vozove koje smo imali pre korone i da prosto putnici uživaju u korišćenju železničkog saobraćaja", kazala je ona.

Rekla je da, bez obzira da li se radi o jednokolosečnoj ili dvokolosečnoj pruzi, red vožnje će se napraviti da putnici pređu između dve destinacije što kraće i efikasnije.

Generalni direktor Slovenskih železnica Dušan Mes, ocenio je sastanak kao veoma dobar i konstruktivan i da je cilj što pre da se uspostavi noćni voz od Beograda preko Zagreba do Ljubljane.

Komentari (0)

Biznis