Biznis vesti

Georgijeva: Najvažnije poboljšati lance snabdevanja i sprečiti novi Hladni rat

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

11:16

Georgijeva: Najvažnije poboljšati lance snabdevanja i sprečiti novi Hladni rat
Kristalina Georgieva - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva upozorila je kreatore svetske politike na opasnost od novog hladnog rata dok pojačavaju napore da obezbede industrijske lance snabdevanja usred geopolitičkih tenzija između velikih sila. 

Georgijeva je, na konferenciji za novinare u četvrtak u okviru prolećnih sastanaka MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, rekla da je sada najvažnije da se poboljša sigurnost globalnog snabdevanja i da se spreči novi hladni rat.

Georgijeva je rekla da veruje da je to moguće i da će kreatori politike morati da prihvate da će stvaranje novih lanaca globalnog snabdevanja zahtevati finansijska ulaganja.

Direktorka MMF-a, koja je odrasla u Bugarskoj tokom sovjetske ere, rekla je da je iskusila Hladni rat i njegov uticaj na odsecanje talentovanih ljudi iz svetske privrede, preneo je Rojters. 

Francuski ministar finansija Bruno le Mer rekao je da je važno za Francusku, EU i SAD da obezbede lance snabdevanja za ključnu robu, a da istovremeno smanje zavisnost od Kine. 

Le Mer je istakao da Kina, međutim, mora biti uključena u borbu protiv klimatskih promena i smanjenje duga. MMF predviđa snažan oporavak Kine u ovoj godini, predviđajući da će kineski udeo u globalnom rastu ove godine iznositi jednu trećinu.

EPA/Yoan Valat

Bruno le Mer, francuski ministar finansija

Finansijski lideri Grupe sedam (G7) obavezali su se u sredu da će dati veću ulogu zemljama sa niskim i srednjim prihodima u lancima snabdevanja da bi bili otporniji i održivi.          

MMF je upozorio da bi rastuće geopolitičke tenzije i fragmentacija globalne ekonomije mogle da povećaju rizike finansijske nestabilnosti i potencijalno utiču na smanjenje globalne ekonomske proizvodnje između 0,2 i sedam odsto.

To je jedan od ključnih razloga zbog kojeg MMF predviđa da će globalna ekonomija godinama ostati u režimu niskog rasta. 

Komentari (0)

Biznis