Biznis vesti

Danas se zvanično završava grejna sezona: Do kada će radijatori biti topli i od čega to zavisi?

Komentari

Autor: RTS

15/04/2023

-

10:00

Danas se zvanično završava grejna sezona: Do kada će radijatori biti topli i od čega to zavisi?
Danas se zvanično završava grejna sezona: Do kada će radijatori biti topli i od čega to zavisi? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grejna sezona zvanično se završava danas, ali nastavlja se promenljivo vreme. Direktor Udruženja toplana Dejan Stojanović kaže da će se grejati u skladu sa spoljašnjim temperaturama, a formalni prekid se može dogoditi tek 3. maja.

Grejna sezona traje šest meseci – od 15. oktobra do 15. aprila. Zbog lepog vremena u oktobru toplane su sa grejanjem uglavnom počele sa radom od 1. novembra, a i svakako će produžiti grejanje ako to zahtevaju vremenske prilike. 

Stojanović je za RTS rekao da će se grejati u skladu sa spoljašnjim temperaturama, u toku jutarnjih i večernjih sati.

"Formalni prekid se može dogoditi tek 1. maja, odnosno 3. maja, u skladu sa odlukama i načinima snabdevanja toplotnom energijom koju donose lokalne samouprave i one se nešto razlikuju u svim gradovima i opštinama", rekao je on.

Dodaje da to praktično znači da će tokom uskršnjih praznika isporuka toplotne energije biti u kontinuitetu. Nakon toga od ponedeljka i utorka, kako navodi, pratiće se konstantno vremenska prognoza.

profimedia

 

"Isporuka će biti ili tokom celog dana, ako budu uslovi zahtevali, ili samo ujutru i popodne sve zavisi kako spoljašnje temperature budu zahtevale", rekao je on.

Upitan kako će najavljeno povećanje cene gasa od maja za 10 posto uticati na cene grejanja, on je rekao da su cene grejanja isključivo u nadležnosti lokalnih samouprava.

"Toplane će svojim nadzornim odborima podneti zahteve za korekcije cene i konačnu reč daće naležni organi u lokalnim samouprvama", rekao je on.

Dodaje da je sada najvažnije za sledeći grejni period obezbediti sigurnost snabdevanja toplotnom energijom.

"Neophodan uslov za to da se na vreme i adekvatno obave remonti. A prvenstveni uslov za to je da svi kupci, i pravna i fizička lica, redovno servisiraju svoje obaveze i tokom letnjeg perioda kako bismo mogli na vreme da uradimo remonte", naveo je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis