Biznis vesti

Slab odziv građana za sticanje statusa energetski ugroženog kupca: Kako do popusta za struju, gas i grejanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija / RTS

16/02/2023

-

10:40

Slab odziv građana za sticanje statusa energetski ugroženog kupca: Kako do popusta za struju, gas i grejanje
Slab odziv građana za sticanje statusa energetski ugroženog kupca: Kako do popusta za struju, gas i grejanje - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uredbom o energetski ugroženom kupcu olakšana je procedura i proširena lista korisnika koji mogu da dobiju popuste na račune za struju, gas i daljinsko grejanje. Cilj je da olašice stignu do 190.000  ugroženih građana, ali je to pravo ostvarila tek trećina od tog broja. U januaru je najviše energetskih olašica odobreno na području Užica, Vranja, Novog Pazara, Sombora, Leskovca. U Beogradu samo 2.000. U Prokuplju je bilo 100 zahteva manje nego u istom mesecu prošle godine.

Krajem prošle godine novom Uredbom o energetski ugroženom kupcu proširena je lista korisnika koji mogu da dobiju povlastice na račune za struju, gas i daljinsko grejanje. Od 17. decembra primaju se zahtevi za ovu godinu, a prvi rezultati su ispod očekivanog – u januaru je popust na račune ostvarilo tek 55.500 domaćinstava.

Ko može da konkuriše?

Iz Ministarstva rudarstva i energetike kažu da je povećan iznos budžetskih sredstava za zaštitu energetski ugroženih građana sa 1,3 milijarde dinara na četiri milijarde dinara, a pored korisnika struje i gasa Uredbom su sada obuhvaćeni i potrošači toplotne energije.

Pravo na dobijanje statusa ugroženog kupca prošireno je na primaoce uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, a omogućeno je i da seosko domaćinstvo može steći status ugroženog kupca.

Prema kriterijumima iz Uredbe, pravo na sticanje statusa energetski ugroženog kupca imaju domaćinstva sa jednim članom sa ukupnim mesečnim primanjima do 21.074 dinara, porodice sa dva člana sa primanjima do 33.402 dinara, a za svakog sledećeg člana domaćinstva ukupni mesečni prihodi koji se računaju kao kriterijum za sticanje statusa ugroženog potrošača se uvećavaju za 12.328 dinara.

E-Stock/Dimitrije Goll

 

Prema Uredbi, energetski ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za električnu energiju za jednočlano domaćinstvo do 120 kilovatčasova mesečno, za dvočlano i tročlano do 160 kilovatčasova, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 200 kilovatčasova mesečno i za šestočlano i veće domaćinstvo do 250 kilovatčasova mesečno.

Energetski ugrožena domaćinstva koja koriste prirodni gas za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar mogu računati na popust za potrošnju kod jednočlanog domaćinstva do 359 kilovatčasova mesečno, za dvočlano i tročlano domaćinstvo do 462 kilovatčasova, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 616 kilovatčasova i za šestočlano i veće domaćinstvo do 770 kilovatčasova mesečno.

Za isporučenu toplotnu energiju umanjanje mesečnog računa je za jednočlano domaćinstvo 60 procenata, za dvočlano i tročlano domaćinstvo 50 odsto, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo 45 procenata i za šestočlano i veće domaćinstvo 40 procenata mesečnog računa. Uredba dozvoljava da se prava na umanjenje računa ostvari bez obzira na prethodni dug za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju.

Ugroženi građani zahteve podnose opštinama i gradovima po mestu prebivališta, a lokalna smaouprava je dužna da u roku od mesec dana odgovori na zahtev, kao i da podatke o energetski ugroženim kupcima dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca.

Jendostavnija procedura, ali i dalje slab odziv građana

"Do sada je stiglo 550 prijava za status energetski povlašćenog kupca za električnu energiju. Zahtevi su pristigli kako sa teritorije grada tako i sa seoskog područja. Odziv bi mogao da bude mnogo veći s obzirom da je država pojednostavila proceduru", kaže Marko Kostadinović, član Gradskog veća Prokuplja za RTS.

Besplatnih do 250 kilovat sati mesečno, do 770 kubika gasa u grejnoj sezoni ili do 60 posto umanjenja računa za daljinsko grejanje mogu dobiti primaoci socijalne pomoći, roditeljskog dodatka, tuđe nege i pomoći, ali i druge porodice u zavisnosti od prihoda i broja članova.

profimedia

 

"Građani sa ugroženim zdravstvenim stanjem mogu da apliciraju, i seoska domaćinstva sada imaju promenjen način apliciranja - više se ne gleda da li imaju više nekretnina, sada se gleda mesečni prihod seoskog domaćinstva", rekao je Milan Aleksić, pomoćnik ministarke energetike.

Zahtev za sticanje statusa energetski ugrožnog kupca je besplatan, a predaje se gradskoj upravi. Mali odziv je posledica nedovoljne obaveštenosti građana, pa u Ministarstvu energetike pozivaju lokalne službe da pojačaju infomisanje potrošača o povlasticama.

"Upotrebićemo mehanizme gde ćemo uz pomoć drugih institucija kontrolisati opštine da li se na pravi način primenjuje uredba i da li pomoć dolazi do ljudi kojima je ona potrebna", kaže Aleksić.

Dešava se i da građani nemaju sva dokumenta što usporava proces odobrenja zahteva. Trebalo bi da se zna da neke potvde elektronski mogu da pribave i same gradske službe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis