Biznis vesti

Kako do popusta za struju, gas i grejanje: Uslovi za dobijanje statusa energetski ugroženog kupca

Komentari

Autor: Zlatica Radović

11/12/2022

-

13:37

Kako do popusta za struju, gas i grejanje: Uslovi za dobijanje statusa energetski ugroženog kupca
Kako do popusta za struju, gas i grejanje: Uslovi za dobijanje statusa energetski ugroženog kupca - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 190.000 građana Srbije sa minimalnim prihodima moći će da ostvare popust na račune za potrošnju energenata. Novom Uredbom o energetski ugroženom kupcu podignut je prag zarade koju mogu da ostvare, pa u Ministarstvu energetike kažu da će sada tri puta više domaćinstava imati pravo na ovu subvenciju. Osim prava na umanjenje mesečnih obaveza za plaćanje električne energije i prirodnog gasa, prvi put je omogućeno i umanjenje računa za toplotnu energiju, od 40 do 60 odsto računa u zavisnosti od broja članova.

Tako će dvočlano domaćinstvo u kojem prihodi nisu veći od 33.402 dinara, imati pravo na umanjenje računa za jednu vrstu energije i to 160 kwh struje, 462 kwh prirodnog gasa u zimskim mesecima ili 50 odsto toplotne energije.

I stari dužnici mogu da dobiju popust

Dobra vest za potrošače koji nisu mogli redovno da plaćaju račune u prethodnom periodu je da će i oni moći da se prijave za ovu subvenciju, jer u Ministarstvu energetike kažu da prethodni dug za struju, prirodni gas ili toplotnu energiju ne isključuje mogućnost sticanja statusa energetski ugroženog kupca.

Novom Uredbom je predviđeno tri puta više sredstava za zaštitu energetski ugroženih građana, jer su umesto dosadašnjih 1,3 milijarde dinara za ovu namenu opredeljene su 4 milijarde dinara. U resornom ministarstvu navode da su Uredbom unapređeni kriterijumi kako bi što veći broj građana mogao da ostvari pravo na umanjenje računa.

"Podignuta je gornja granica ukupnih prihoda domaćinstva, što će većem broju domaćinstava omogućiti pogodnost umanjenja računa. Osim kategorija koje su bile prepoznate prethodnom uredbom, pravo na status ugroženog kupca sada imaju i primaoci uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica. Nova Uredba predviđa i da seosko domaćinstvo može steći status ugroženog kupca bez obzira na površinu stambene jedinice", kažu u Ministarstvu energetike.

Gde se podnosi zahtev?

U resornom ministarstvu navode da je svim ovim izmenama omogućeno da umesto dosadašnjih 68.000 domaćinstava, povoljnosti koristi 191.000 najugroženijih domaćinstava.

Zahtev se, kao i do sada, podnosi jedinici lokalne samouprave na osnovu mesta prebivališta,  a opštine i gradovi su dužni da u roku od mesec dana odgovore na zahtev, kao i da podatke o energetski ugroženim kupcima dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca.

E-Stock/Dimitrije Goll

 

"U vreme svetske energetske krize i svakodnevnog rasta cena energije i energenata, povećanjem broja domaćinstava koja imaju pravo na umanjenje računa za električnu energiju, prirodni gas i toplotnu energiju, država pruža dodatnu preventivnu zaštitu najugroženijih građana", naveli su iz Ministarstva energetike.

Ko može da traži umanjenje računa?

Pravo na popust će imati građani sa najnižim primanjima, a gornja granica prihoda koji mogu da ostvare je značajno podignuta u odnosu na prethodni period.

U odnosu na broj članova domaćinstva, ukupan mesečni prihod za osobe koje žive same je sada 21.074 dinara, dok su ranije popust mogli da ostvare samo građani koji primaju manje od 15.690 dinara. Za dvočlano domaćinstvo je sada prag 33.402 dinara, a bio je 22.845 dinara.  Tročlane porodice će imati popust ukoliko su im primanja manja od 45.729 dinara, a četvoročlana ako zarađuju manje od 58.057 dinara.

E-Stock/Konstantin Bajčetić

 

Gornja granica za domaćinstva koja broje pet članova je zarada od 70.384 dinara, a za šestočlana 82.711 dinara. Za porodice sa više od šest članova, za svakog dodatnog člana dodaje se 12.377 dinara.

Koliki će biti popust?

Za jednočlano domaćinstvo je odobreno pravo na umanjenje računa za struju za 120kWh mesečno, za dvočlano i tročlano 160kWh, dok će četvoročlano i petočlana domaćinstva imati pravo na popust za 250 KWh. 

Kada su u pitanju računi za gas, povlasticu će najugroženiji građani imati u periodu od oktobra do marta.  Građani koji žive sami imaće popust na do 359 kWh gasa mesečno, dvočlano i tročlano domaćinstvo će moći da ostvari popust na do 462 KWh, a četvoročlano i petočlano - 616 KWh. Za porodice koje broje šest i više članova subvencija za gas će važiti za potrošnju do 770 KWh.

profimedia

 

Toplotna energija, za svaki mesec kada se ispostavlja račun, za jednočlano domaćinstvo će biti 60 odsto od mesečnog računa. Za dvočlano i tročlano će računi biti prepolovljeni, odnosno umanjeni za 50 odsto, a za četvoroclano i petočlano će biti 45 odsto, dok će za šestočlano i veće iznositi 40 odsto.

Na osnovu statusa energetski ugroženog kupca građani su i prtehodnih godina mogli da dobiju umanjenje na mesečne račune za potrošnju struje i gasa, ali mnogi, međutim, i dalje ne znaju da imaju pravo na popust ako su im primanja mala. Kako su za Euronews Srbija ranije rekli u Elektroprivredi Srbije, 68.129 građana iskoristilo je tokom 2021. godine umanjenje računa za električnu energiju, što je značajno manje u odnosu na prethodne godine. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, umanjenje računa za prirodni gas za period od januara do oktobra prošle godine iskoristilo je samo 60 domaćinstava.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ing Zoran Vukov

18.12.2022 10:34

Tarifni sistemi za naplatu struje gasa, ili centralnog grejanja su tako sačinjeni da svi potrošači plaćaju nezakonitim načinom uvećane iznose za plaćanje pa I kada ne ostvare nikakvu potrošnju. Da bi se u to uverili ukucajte KALKULATOR POTROŠNJE ZA DOMAĆINSTVA gde se bez utrošenih kwh plaća REKET. Tako na primer za: dvotarifno brojilo I trofazni priključak sa odobrenom snagom od 6,9 kw I bez potrošnje kwh imate obavezu da platite 964,83 din. Tako svi korisnici koji imaju strujomer svakog meseca plaćaju taj iznos I kada koriste električnu energiju, što pomnoženo sa brojem korisnika u Srbiji daje nezakoniti prihod pa oni koji su energetski ugroženi kupci te povlastice će umanjiti iznos nezakonite obaveze ali svakako će platiti ono što bi ispravnom naplatom bili u obavezi da plate. Isti je slučaj I kod naplate gasa gde se pored 2 uvećanja očitanog stanja utrošenih m3 gasa naplaćuju I naknada za mesto isporuke, naknada za unapređenje energetske efikasnosti kao I naknada za UGI- Beogas inžinjering (koje nisu vezane za potrošeni gas). Što je takođe reket jer se prodajna cena gasa mora prikazivati već sa PDV a ne ovako. Kod daljinskog grejanja “PAUŠALNOM” naplatom korisnici u celoj Srbiji plaćaju količinu kwh sa kojom mogu da se greju 2 sezone, jer su akontacije koje se 12 meseci plaćaju dvostruko veće od ispravne. Tako Vlast sa ovim subvencijama se reklamira, jer građani nisu svesni da su svi cenovnici falsifikovani,kako bi se ostvario što veći prihod. Zbog mezakonite naplate svi smo ugroženi korisnici ovih usluga , ali Vlast subveniše samo one koji I ne mogu ovaj reket da plate, a njih je sve više.

Biznis