Biznis vesti

Vlada Srbije usvojila Uredbu o energetski ugroženom kupcu - jeftinija struja za domaćinstva sa minimalnim prihodima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2022

-

16:43

Vlada Srbije usvojila Uredbu o energetski ugroženom kupcu - jeftinija struja za domaćinstva sa minimalnim prihodima
Vlada Srbije usvojila Uredbu o energetski ugroženom kupcu - jeftinija struja za domaćinstva sa minimalnim prihodima - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll, Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je definisala kategorije onih građana koji ostvaruju prava na umanjenje mesečne obaveze plaćanja električne energije i za ove namene obezbedila sredstva u iznosu od 1.500.000.000 dinara.

Uredbom su prvenstveno obuhvaćeni korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i domaćinstva sa minimalnim prihodima.

Određene su i obaveze lokalnih samouprava da podatke o svim energetski ugroženim kupcima koji mogu ostvariti ovo pravo, dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca. Ovi podaci biće objavljivani na internet stranici Ministarstva rudarstva i energetike.

Iz Ministarstva su ranije najavljivali da će obuhvat građana koji mogu da troše subvencionisanu struju usvajanjem nove Uredbe biti utrostručen. Do sada je ove povlastice koristilo oko 70.000 domaćinstava, a procenjuje se da će uz nove uslove biti obuhvaćeno oko 200.000 građana.

Mnogi građani, međutim, i dalje ne znaju da imaju pravo na popust za struju ako su im primanja mala. Kako su za Euronews Srbija ranije rekli u Elektroprivredi Srbije, 68.129 građana iskoristilo je tokom 2021. godine umanjenje računa za električnu energiju, što je značajno manje u odnosu na prethodne godine. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, umanjenje računa za prirodni gas za period od januara do oktobra prošle godine iskoristilo je samo 60 domaćinstava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis