Biznis vesti

Mihajlović: Prema procenama oko 200.000 domaćinstava bi moglo da ima pravo na jeftiniju struju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2022

-

12:50

Mihajlović: Prema procenama oko 200.000 domaćinstava bi moglo da ima pravo na jeftiniju struju
Zorana Mihajlović - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Uredba o energetski ugroženom kupcu, prema kojoj neki građani imaju pravo na jeftinije energente je promenjena i po njoj bi pravo na povoljniju cenu imao veći broj građana nego što je bilo ranije, izjavila je ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihajlović.

Ona je odgovarajući na novinarsko pitanje o budućoj ceni struje i olakšicama za ugrožene, rekla da bi prema sadašnjoj proceni oko 200.000 domaćinstava moglo da bude obuhvaćeno uredbom kada je reč o plaćanju struje, oko 1.500 pri plaćanju gasa i oko 50.000 u plaćanju toplotne energije.

"Proširili smo kriterijume u smislu da se sada ne gleda samo kolika je nečija plata, nego i koliko struje troši, a napravili smo i određene zone i došli do ovih procena", pojasnila je Mihajlović i dodala da se ranije uredba vezana za kupce električne energije odnosila na oko 70.000 građana.

E-Stock/Konstantin Bajčetić

 

Ministarka je poručila da treba prevazići zablude jer više nema jeftine energije i naglasila kako struja treba da poskupi, ali da to poskupljenje mora biti održivo. Mihajlović je na konferenciji "Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza" naglasila da postoje tri razloga za poskupljenje struje.

Prvi je da su u prethodnih godinu i po dana poskupeli nafta, ugalj gas i pelet, a drugi razlog je potreba za štednjom energije i povećanjem energetske efikasnosti, jer se treba spremati za zimu.

"Treći razlog je katastrofalno upravljanje Elektroprivredom Srbije, kakvo je postojalo u prethodnih šest godina, ali suština nije u tome. Suština je da EPS iz ove teške krize mora da izađe na nogama, a ne na kolenima, i da svi zajedno - država, privreda i građani - pomognemo da EPS opstane", rekla je Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis