Biznis vesti

Ministarka najavljuje poskupljenje struje, pitanje je kad i koliko: U Agenciji za energetiku još nisu dobili predlog EPS

Komentari

Autor: Zlatica Radović

09/05/2022

-

16:37

Ministarka najavljuje poskupljenje struje, pitanje je kad i koliko: U Agenciji za energetiku još nisu dobili predlog EPS
Ministarka najavljuje poskupljenje struje, pitanje je kad i koliko: U Agenciji za energetiku još nisu dobili predlog EPS - Copyright Euronews/Slađana Pejić: Pixabay, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da očekuje da će u narednom periodu poskupiti struja za građane i dodala da je korekcija cena najavljena još prošle godine. Tada je, kako je istakla, rečeno da tokom grejne sezone neće biti poskupljenja struje, ali pošto je sezona prošla, "sada moraju da se naprave nove kalkulacije".

Još se, međutim, ne zna koliko bi moglo biti to povećanje. Procedura promene cenovnika je takva da JP "Elektroprivreda Srbije" kao garantovani snabdevač podnosi zahtev za povećanje cene Agenciji za energetiku Republike Srbije(AERS) zajedno sa troškovima kojim to poskupljenje pravdaju. AERS to proverava i može da odobri ili da odbije predlog o poskupljenju.

Ta saglasnost mora biti objavljena najmanje mesec dana pre korekcije cena. U Agenciji za energetiku za Euronews Srbija, međutim, kažu da od EPS još nisu dobili zahtev za davanje saglasnosti na akt o ceni električne energije za garantovano snabdevanje, što znači da EPS još nije ni tražio poskupljenje. Ipak, iz EPS nismo dobili odgovor na pitanja da li su poslali zvaničan zahtev za korekciju cena električne energije i koliko povećanje će tražiti.

"Grejanje na struju u Evropi nezamislivo, jer je preskupo"

"Nova cena struje mora da bude usklađena sa svim parametrima i održiva i za EPS i za državu i za građane, jer ta kompanija mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima.  Naša nevolja je i što imamo ranjeni EPS koga moramo da očuvamo kako bismo imali energetsku stabilnost Zato, treba da se napravi jasan i transparentan plan u šta će EPS uložiti novac od poskupljenja struje", rekla je Mihajlović za agenciju Beta.

Ministarka je ocenila da Srbiju čeka zima koja neće biti nimalo laka i da zbog toga moramo već sada početi da se pripremamo.

profimedia

 

"Energija je skupa, ne možemo da se rasipamo i moraćemo više da štedimo. Ceo svet to radi i moraćemo i mi. Kod nas se građani greju na struju, jer je to najjeftinije i najkomfornije. Tako nešto za najveći deo Evrope je nezamislivo, jer je to preskupo", poručila je Mihajlović.

U Ministarstvu energetike napominju da su u uslovima globalne energetske krize, cene energenata dostigle rekordne vrednosti, pa je cena megavat-časa električne energije prošle godine u martu bila 50 evra, a danas je 250 evra, dok je cena gasa koja je tada bila 190 evra po kubnom metru, sada oko 1.100 evra po kubnom metru. 

Ko su energetski ugroženi kupci?

Mihajlovićeva je izjavila i da je pripremljena Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate energente.

"Znam da to nimalo nije popularno, ali očekujem da dođe do povećanja cene struje za građane, ali je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo i Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas, ili toplotnu energiju", rekla je Mihajlović u intervjuu agenciji Beta.

Tom uredbom se, kako je Euronews Srbija ranije pisao, planira povećanje broja energetski ugroženih kupaca kroz unapređenje kriterijuma, tako da će umesto sadašnjih oko 70.000 ubuduće ovakve povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava, i na taj način će sniziti račune. Ministarstvo energetike je zajedno sa Svetskom bankom uradilo analizu koja je pokazala da će gotovo 200.000 domaćinstava steći status energetski ugroženog kupca, a nova uredba proširuje to pravo uz struju i gas i na povlastice za korišćenje toplotne energije.

Kako je ranije najavljeno, svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca. Predlogom uredbe definisana je nova granica prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca.

Za domaćinstva sa jednim članom ona sada iznosi 15.115 dinara, a planirano je povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara. Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom omogućavamo da veći broj njih snizi račune.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis