Biznis vesti

Gradovi i opštine uvode energetske vaučere: Ko sve može ostvariti pravo na popuste i subvencije za ogrev, struju i gas

Komentari

Autor: Zlatica Radović

24/10/2022

-

06:57

Gradovi i opštine uvode energetske vaučere: Ko sve može ostvariti pravo na popuste i subvencije za ogrev, struju i gas
Gradovi i opštine uvode energetske vaučere: Ko sve može ostvariti pravo na popuste i subvencije za ogrev, struju i gas - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoke cene ogreva učinile su drva, ugalj, pelet i ostale energente sve teže dostupnim građanima. Najteže je onima koji imaju najniža primanja, pa mnogima i pre početka zime, sama pomisao na grejanje zadaje glavobolju. Pojedine evropske zemlje su još prošle godine uvele energetske vaučere za najugroženije građane, a ove sezone će to prvi put uraditi nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima su Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor.

Međutim, najugroženiji građani u Srbiji, bez obzira na mesto stanovanja, mogu dobiti olakšice na osnovu statusa energetski zaštićenog kupca. Ova subvencija se odnosi na umanjenje računa za struju i gas, a uskoro bi trebalo da bude usvojena i nova uredba, koja će ovo pravo proširiti i na korisnike koji se greju preko toplana. U Ministarstvu energetike su nezvanično za Euronews Srbija potvrdili da je uredba koja bi trebalo da obuhvati veći broj korisnika u odnosu na prethodne godine spremna, ali da čeka na formiranje nove Vlade Srbije i očekuje se da će biti usvojena na nekoj od narednih sednica.

Mnogi građani, međutim, i dalje ne znaju da imaju pravo na popust za struju ako su im primanja mala. U Elektroprivredi Srbije kažu da je tokom prošle godine 68.129 građana iskoristilo mogućnost da umanjenje računa za električnu energiju, što je značajno manje u odnosu na prethodne godine. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, umanjenje računa za prirodni gas za period od januara do oktobra prošle godine iskoristilo je samo 60 domaćinstava!

profimedia

 

Broj korisnika koji koriste pravo ugroženog kupca je manji u odnosu na 2020. godinu kada ih je za struju bilo 72.694, a za gas 68 domaćinstava. Ove brojke su gotovo simbolične, jer ima mnogo više građana koji bi mogli da se greju sa popustom.

Na umanjenje računa za struju i gas pravo imaju svi socijalno ugroženi građani i primaoci dečijeg dodatka, bez podnošenja zahteva, dok je za ostale građane uslov za subvenciju visina zarade po članu domaćinstva i oni moraju podneti zahtev da im se povlastica odobri. Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 15.690 dinara, sa dva i tri člana do 22.845 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 29.994 dinara, sa šest i više članova do 37.719 dinara.

"Trenutni obuhvat građana rezultat je sprovođenja ranije donete uredbe. Novom uredbom, koja je u postupku usvajanja, značajno su podignute granice energetskog siromaštva, a očekivani rezultat ove promene je uvećanje broja energetski ugroženih domaćinstava oko tri puta. Očekuje se da ova vrsta pomoći obuhvati oko 190.000 domaćinstava umesto sadašnjih 70.000", rekli su za Euronews Srbija u Ministarstvu energetike.

Uredbom o energetski ugroženom kupcu koja je u postupku usvajanja predviđeno je da status energetski ugroženog kupca pored korisnika novčane socijalne pomoći i dečijeg dodatka mogu steći i korisnici uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Ko može da ostvari subvenciju?

Status energetski ugroženog kupca električne energije imaju domaćinstva s jednim članom koji troši 120 kilovat-časova mesečno, s dva i tri člana - 160 kilovata, za domaćinstva sa četiri i pet članova - 200 kilovata mesečno, dok je za domaćinstva sa šest i više članova -granica 250 kilovat-časova.

Kada je reč o gasu, domaćinstva sa jednim članom dobijaju umanjenje tokom grejne sezone - za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana 45, sa četiri i pet članova 60, dok ostali dobijaju do 75 kubika mesečno.

"Energetski ugroženi kupac je definisan kao kupac iz kategorije domaćinstvo, samačko ili višečlano, koji ima pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, prirodnog gasa ili toplotne energije", objašnjavaju u MRE.

E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll

 

U Ministarstvu enrgetike ističu i da pojam energetski ugroženog kupca uključuje i domaćinstvo čiji član koristi elektromedicinsku opremu neophodnu za održavanje zdravlja, za čiji rad je neophodno napajanje iz elektrodistributivne mreže i kome obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen život ili zdravlje. Navedeno domaćinstvo ima pravo na zaštitu od obustave isporuke električne energije zbog neizvršenih obaveza iz ugovora o snabdevanju.

Procedura je takva da nadležne gradske i opštinske službe spiskove korisnika dostavljaju Ministarstvu energetike i na osnovu njih Elektroprivreda Srbije umanjuje račune. Ugroženi kupac ima pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, odnosno gasa, pod uslovom da nema prethodnih dugova po ovom osnovu, a ukoliko propusti da plati račun s ovim umanjenjem, gubi pravo na povlastice.

Energetski vaučeri u 3 lokalne samouprave

Sremska Mitrovica je prvi grad u Srbiji  koji je uveo energetske vaučere, kao vid pomoći građanima za predstojeću zimu, a vrednost subvencije u vidu vaučera će biti 10.000 dinara. 

"Odlukom je predviđeno da tim vaučerima socijalno ugrožena domaćinstva plaćaju račune za grejanje Javno-komunalnog preduzeća "Toplifikacija", kao i za refundaciju troškova nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja. Ovo pravo će moći da ostvare socijalno ugrožena domaćinstva tako što će se prijavljivati na javni poziv koji će Grad raspisati u narednom periodu. Vrednost vaučera iznosi maksimalno 10.000 dinara, a ko ima pravo na ovu vrstu povlastice odlučivaće komisija", rekao je za Euronews Srbija Dražen Riđošić, v.d. načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu.

profimedia

 

Grad Sombor će ove grejne sezone socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata tako što će im dodeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara. Kako se navodi na zvaničnom gradskom sajtu, prijave za vaučere se mogu podneti do 25. oktobra, a njima će socijalno ugroženi moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev - drvo, pelet, brikete.

Socijalno ugroženi se za vaučere prijavljuju tako što potrebnu dokumentaciju dostavljaju Centru za pružanje usluga socijalne zaštite grada Sombora, gde mogu da dobiju i sve neophodne informacije za prijavljivanje i dobijanje vaučera.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić je izjavila da će ova lokalna samouprava  izdvojiti 30 miliona dinara za energetske vaučere, a da će po 15.000 dinara dobijati socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

"Ovom merom će biti obuhvaćeno 2.000 domaćinstava. Građani će energetske vaučere moći da koriste u našim javnim preduzećima za plaćanje računa za utrošak energije, a i za nabavku ogreva kod privatnih subjekata koji prodaju čvrsto gorivo, ugalj i drva", rekla je Ćirić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis