Biznis vesti

Još jedan grad u Srbiji uvodi energetske vaučere - građanima za ogrev po 15.000 dinara

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

18/10/2022

-

11:17

Još jedan grad u Srbiji uvodi energetske vaučere - građanima za ogrev po 15.000 dinara
Još jedan grad u Srbiji uvodi energetske vaučere - građanima za ogrev po 15.000 dinara - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grad Sombor će ove grejne sezone socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata tako što će im dodeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara.

Kako se navodi na zvaničnom gradskom sajtu, prijave za vaučere se mogu podneti do 25. oktobra, a njima će socijalno ugroženi moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev - drvo, pelet, brikete.

Socijalno ugroženi se za vaučere prijavljuju tako što potrebnu dokumentaciju dostavljaju Centru za pružanje usluga socijalne zaštite grada Sombora, gde mogu da dobiju i sve neophodne informacije za prijavljivanje i dobijanje vaučera.

Kao što je Euronews Srbija već pisao, prvi grad koji je uveo energetske vaučere je Sremska Mitrovica. Vrednost subvencije u vidu vaučera u ovoj lokalnoj samoupravi je 10.000 dinara, a pravo na korišćenje će utvrđivati stručna komisija. 

"Ovom odlukom je predviđeno da tim vaučerima socijalno ugrožena domaćinstva plaćaju račune za grejanje Javno-komunalnog preduzeća 'Toplifikacija', kao i za refundaciju troškova nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja. Ovo pravo će moći da ostvare socijalno ugrožena domaćinstva tako što će se prijavljivati na javni poziv koji će Grad raspisati u narednom periodu. Vrednost vaučera iznosi maksimalno 10.000 dinara, a ko ima pravo na ovu vrstu povlastice odlučivaće komisija", rekao je za Euronews Srbija Dražen Riđošić, v.d. načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu.

Ovu subvenciju moći će da dobiju domaćinstva čiji prihod po članu ne prelazi 25.000 dinara. Kriterijumi za rangiranje će biti i imovinsko stanje i broj članova u porodici. Građani će vaučerima moći da plate račune komunalnom preduzeću ili da kupe ogrev, ali će morati da podnesu zahtev i kasnije da prilože otpremnicu i račun.

"Sremska Mitrovica je prvi grad koji uvodi ovu subvenciju, jer smo hteli da olakšamo predstojeću zimu našim građanima. Za ovu godinu imamo dovoljno novca, mada ne znamo još tačno koliko domaćinstava će se prijaviti", naveo je Riđošić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis