Biznis vesti

Brnabić: Nema potrebe za grejanjem dok su visoke temperature, na lokalnim samoupravama da donesu odluku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2022

-

15:52

Brnabić: Nema potrebe za grejanjem dok su visoke temperature, na lokalnim samoupravama da donesu odluku
Brnabić: Nema potrebe za grejanjem dok su visoke temperature, na lokalnim samoupravama da donesu odluku - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije na današnoj sednici nije donela odluku o odlaganju grejne sezone za 31. oktobar kao što je bilo nezvanično najavljeno, ali je premijerka Ana Brnabić izjavila da bi "lokalne samouprave trebalo same da procene da li će grejati i pri temperaturama koje će narednih dana biti iznad 20 stepeni". Ona je istakla da su energenti za zimu obezbeđeni, ali da dok su spoljne temperature visoke nema potrebe da se besmisleno troše i da se koristi grejanje. Napomenula je i da nije ista temperaturu u Sjenici, gde je uvek hladnije i u nekim drugim gradovima u Srbiji, tako da bi lokalne samouprave trebalo da donesu konačnu odluku.

"Ako pogledate današnji dan, zaista je besmisleno da imamo upaljeno grejanje. Porognoza do kraja oktobra je takva da će temperature biti veće od proseka i imaćemo od 22 do 25 stepeni. Da bismo bili energetski efikasni i da bi bili razumni, trebalo bi da kada je 22 stepena ne uključujemo grejanje. Smatram da nema potrebe da počne pre kraja oktobra. Lokalne samouprave bi trebalo da procene, ali smatram da nema potrebe da budemo bahati i rasipnici", rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je sve spremno za početak grejne sezone i da energenata ima dovoljno, ali da ona ne bi rasipala energente i da smatra da svugde gde je temperatura veća od 20 stepeni ne treba da radi grejanje.

"Samo kod nas imate taj paradoks koji pokazuje koliko su nezreli i besmisleni zeleni pokreti, da kažu da bi oni grejali 1. oktobra da su na vlasti. Samo kod nas imate takve paradoksalne izjave. Ja ne bih rasipala energente. Mislim da svugde gde je temperatura veća od 20 stepeni ne treba da radi grejanje. Spremni smo, imamo dovoljno energenata ali je besmisleno da ih trošimo na ovim temperaturama", izjavila je Brnabić.

Mihajlović: Svi su spremni za početak grejne sezone

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je posle sednice Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, kojom je predsedavala, da su svi subjekti u energetskom sistemu, EPS, EMS, EDS, Srbijagas, toplane, Uprava za rezerve energenata, spremni za početak grejne sezone i da nema razloga za odlaganje.

"Danas smo imali sednicu Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, koja je formirana pre dve godine, i svi subjekti u energetskom sektoru su i danas, kao i na svake dve nedelje na koliko se organizuju sednice radne grupe, podneli izveštaje o radu. Svi su spremni, ima dovoljno energenata, i gasa i mazuta", reka je Mihajlović.

Ona je istakla da je, takođe, dobra vest da EPS već nekoliko dana ne uvozi struju i dodala da su i Poslovno udruženje Toplane Srbije i Beogradske elektrane, kao i EPS, EMS, EDS, Srbijagas, Uprava za rezerve energenata su potpuno spremni za početak grejne sezone u skladu sa Zakonom o energetici i da je sve spremno da grejna sezona počne 15. oktobra.

"Naravno da mislimo da ne treba grejati stanove kada je spoljna temperatura visoka i biće potrebno nekoliko dana da se proveri da sve funkcioniše i tehnički, ali svakako je sve spremno da grejna sezona počne na vreme“, izjavila je Mihajlovićeva.

Na sednici je bilo reči i o planiranim nabavkama mazuta za EPS, o proizvodnji i nabavci uglja, mogućoj proizvodnji električne energije tokom zimskih meseci i projekcijama za uvoz energije.

Predstavnici JP Srbijagas izvestili su o popunjavanju PSG Banatski Dvor i isporukama gasa termoelektranama-toplanama, uz ukazivanje na potrebu za racionalno korišćenje ovog energenta. Takođe je razmatrana situacija u vezi sa snabdevanjem naftom i naftnim derivatima, koje se odvija stabilno, kao i rešavanjem problema u snabdevanju tržišta peletom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis