Biznis vesti

Mihajlović: Početak grejne sezone neće kasniti, obezbeđene su dovoljne količine energenata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2022

-

10:35

Mihajlović: Početak grejne sezone neće kasniti, obezbeđene su dovoljne količine energenata
Mihajlović: Početak grejne sezone neće kasniti, obezbeđene su dovoljne količine energenata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je da početak grejne sezone neće kasniti i da su obezbeđene dovoljne količine energenata, kao i da je država spremna da reaguje ako dođe do problema u snabdevanju u Evropi, kao posledica krize i rata u Ukrajini.

Ona je izjavila da u ovom trenutku ima svega dovoljno, da Beogradske elektrane imaju dovoljno gasa i mazuta i da sve druge toplane u Srbiji obezbedile energente, kao i da dodatno postoje i rezerve mazuta u slučaju da bude potrebna supstitucija drugih energenata. Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra.

"Ono što može da se eventualno pojavi kao problem, to je da ne dobijamo dovoljne količine gasa dnevno iz Balkanskog toka, u kom slučaju se kreće u sprovođenje kriznih planova i supstituciju drugim energentima. Drugi mogući problem je da količina električne energije u Evropi ne bude dovoljna, s obzirom na to da ćemo tokom zime sigurno morati da uvozimo 15-25 odsto svojih potreba za električnom energijom. Tu postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, kao što je uništavanje elektroenergetskog sistema Ukrajine koje vodi celu Evropu u dodatnu nesigurnost ne samo kad je pitanje cena električne energije, nego i u moguće nestašice", rekla je Mihajlović gostujući na TV Hepi.

Opštine pedlažu da štede 15 odsto, javna preduzeća oko sedam posto

Ona je dodala da će manjoj potrošnji električne energije tokom zime doprineti i sprovođenje mera ušteda u zimskom periodu.

"Najrevnosnije su bile lokalne samouprave, koje su napravile planove da do marta uštede oko 15 odsto potrošnje energije u odnosu na period od pre godinu dana, uglavnom kroz uštede na javnom osvetljenju i potrošnji u javnim zgradama. Slične su procene i kod državne uprave, dok su javna preduzeća predvidela uštede od oko sedam odsto, EPS oko 3,5 odsto, i sa njima planiramo još da razgovaramo jer verujemo da mogu da uštede i više”, navela je Mihajlovićeva.

Govoreći o snabdevanju gasom, Mihajlovićeva je rekla da je skladište u Banatskom Dvoru napunjeno u srpskom delu i prilično napunjeno u delu kojim upravlja ruski "Gasprom".

"Takođe, u Mađarskoj je do sada uskladišteno oko 380 miliona kubnih metara gasa, a očekuje se da uskoro bude i punih 500 miliona kubnih metara. Balkanskim tokom smo do 1. oktobra dobijali tri do četiri miliona kubnih metara gasa dnevno, sada dobijamo oko šest miliona kubnih metara, a u dogovoru sa ruskom stranom ići ćemo i na osam miliona kubnih metara gasa, u zavisnosti od potreba TE-TO”, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da su ukupne rezerve ostalih energenata trenutno na nivou od oko dva meseca, da je mazut obezbeđen do kraja grejne sezone, kao i da je plan da se obavezne rezerve nafte i naftnih derivata dodatno povećaju tako da mogu da pokriju i 90 dana.

Mihajlovićeva je rekla da nije ugroženo snabdevanje sirovom naftom Jadranskim nafotovodom, s tim da će se u skladu sa sankcijama EU prema Ruskoj Federaciji uskoro preći samo na uvoz nafte koja nije poreklom iz Rusije.

"Može da bude problema na svetskom tržištu, da dođe do pada količine nafte koja je u ponudi zbog odluke OPEK, a time i do viših cena, ali kad je reč o uvozu nafte u Srbiju, on u ovom trenutku nije ugrožen", naglasila je potpredsednica Vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis