Društvo

Ministarstvo: Nismo vodili razgovore o odlaganju grejne sezone, spremni smo da razgovaramo ako postoje argumenti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2022

-

15:19

Ministarstvo: Nismo vodili razgovore o odlaganju grejne sezone, spremni smo da razgovaramo ako postoje argumenti
Ministarstvo: Nismo vodili razgovore o odlaganju grejne sezone, spremni smo da razgovaramo ako postoje argumenti - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da nije vodilo razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone. Kako se navodi, ako postoje argumenti za takav predlog, Ministarstvo je spremno o tome da razgovara.

Prethodno je za Euronews Srbija nezvanično potvrđeno da bi Vlada sutra na sednici mogla da donese odluku u skladu sa kojom će biti pomeren datum početka grejanja u celoj Srbiji. Kako je rekao izvor Euronews Srbija, nadležni su proveravali vremensku prognozu do kraja meseca, koja bi trebalo da bude povoljna i da ide na ruku odlaganju početka grejne sezone.

Ministarstvo u saopštenju naglašava da je energetski sistem kompleksan i da se potrošači, kad ne mogu da računaju na jedan izvor energije, u ovom slučaju sistem daljinskog grejanja, opredeljuju za drugi, što je najčešće električna energija, a to može značajno da optereti čitav energetski sistem.

"Podsećamo da Ministarstvo rudarstva i energetike rukovodi Radnom grupom za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, u kojoj su pored ostalih energetskih subjekata i predstavnici Poslovnog udruženja Toplane Srbije, kao i predstavnici JKP 'Beogradskih elektrana'. Prema informacijama koje su predstavljene na sednicama Radne grupe, sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike upoznalo i javnost, toplane u Srbiji su spremne za grejnu sezonu i obezbeđene su dovoljne količine energenata", navedeno je u saopštenju.

Navodi se i da svaka jedinica lokalne samouprave donosi zasebnu Odluku o snabdevanju toplotnom energijom kojom propisuje kada počinje grejna sezona i pod kojim uslovima može otpočeti ranije.

Inače, grejna sezona zvanično uvek počinje 15. oktobra, dok su tople probe uveliko u toku jer u većini lokalnih samouprava startuju od 1. oktobra. 

Podsetimo, JKP "Beogradske elektrane" su u sklopu svojih 13 preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, 6. septembra navele i predlog da se razmotri pomeranje početka i kraja grejne sezone.

Da bi do odlaganja početka grejne sezone u Beogradu moglo da dođe nagovestio je juče gradski menadžer Miroslav Čučković.

"Grejna sezona će početi 15. oktobra, ali je moguće odlaganje od nekoliko dana ukoliko dani budu topliji", rekao je Čučković za RTS.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ivan

12.10.2022 15:34

Divno. Pola Srbije loži drva, a to je glavni razlog što je vazduh zagađen. Sad moramo da trpimo taj vazduh 15 dana duže.

Srbija