Biznis vesti

EPS: Proizvodnja električne energije veća od potrošnje, izvozimo struju

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2023

-

09:39

EPS: Proizvodnja električne energije veća od potrošnje, izvozimo struju
EPS: Proizvodnja električne energije veća od potrošnje, izvozimo struju - Copyright Tanjug/EPS/Danilo Mijatović, Miloš Milivojević, Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Proizvodnja električne energije "Elektroprivrede Srbije" je stabilna i prethodnih dana premašivala je potrošnju, te je EPS u februaru u plusu za nešto više od šest miliona evra u prodaji električne energije na veletržištu, rečeno je danas Tanjugu u EPS-u.

Električna energija izvozi se posebno radnim danima kada su cene na berzi značajno više.
Poslednjih dana prosečna dnevna proizvodnja u kapacitetima EPS je oko 110 miliona kilovat-sati i od toga nešto više od trećine je proizvedeno u hidroelektranama, a ostatak u termoelektranama i termoelektranama-toplanama.

S obzirom da se tokom ove nedelje očekuju niske temperature biće pokrenuti i blokovi A3 i A5 u TE "Kolubara A", koji su u hladnoj rezervi, ukupne snage 158 megavata i moguće dnevne proizvodnja oko 3,6  miliona kilovat-sati.

"Ukupne zalihe uglja na deponijama termoelektrana su nešto iznad planiranih količina i iznose 1.472.000 tona. I kapaciteti za proizvodnju uglja rade stabilno, a u Rudarskom basenu "Kolubara" ovih dana proizvodnja je veća od plana", kažu u EPS-u.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Goran

09.02.2023 19:44

Samo je plata iz 2016 godine i sve manja . A proizvodnja sbe veca cak se izvozi. Dobra bre ova krava TENT .

Biznis