Privreda

Prva gasno-parna elektrana u Srbiji počela sa proizvodnjom struje - iz Pančeva će snabdevati oko 300.000 domaćinstava

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2022

-

17:10

Prva gasno-parna elektrana u Srbiji počela sa proizvodnjom struje - iz Pančeva će snabdevati oko 300.000 domaćinstava
Prva gasno-parna elektrana u Srbiji počela sa proizvodnjom struje - iz Pančeva će snabdevati oko 300.000 domaćinstava - Copyright JKP Beogradske elektrane

veličina teksta

Aa Aa

Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo počela je proizvodnju električne energije i sve količine isporučuju se u domaći elektroenergetski sistem, objavila je aftna industrija Srbije. kako su naveli, to doprinosi energetskoj bezbednosti Srbije, s obzirom da je planirano da TE-TO Pančevo tokom 2023. godine Elektroprivredi Srbije (EPS) isporuči oko 1.400 gigavat-časova električne energije. Ta količina je dovoljna za godišnje snabdevanje oko 300.000 domaćinstava sa prosečnom potrošnjom.

"TE-TO Pančevo je prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz prirodnog gasa, jednog od ekološki najčistijih goriva. Ukupna instalisana električna snage TE-TO Pančeva je 189 megavata. U sastav glavne opreme energetskog postrojenja TE-TO Pančevo ulaze dve gasne turbine sa generatorima, dva kotla-utilizatora i jedna parna turbina sa generatorom", navode iz NIS-a.

Ističe se da tehnologija koja se koristi u TE-TO omogućava efikasnije korišćenje goriva i do 50 procenata nego kada bi se toplotna i električna energija zasebno proizvodile, što značajno smanjuje emisiju štetnih gasova po jedinici proizvedene energije.

Preporuka za vas

Komentari (1)

dank

16.11.2022 11:22

koliko m3 prirodnog gasa trosi energana za 1 mw struje

Biznis