Biznis vesti

Počela prijava za status energetski ugroženog kupca: Onima koji ispunjavaju uslove računi će biti umanjeni do 60 odsto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2022

-

16:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prijava građana za sticanje statusa eneregetski ugroženog kupca, čime dobijaju pravo na umanjenje računa za struju, gas i toplotnu energiju počela je danas. Za tu namenu su budžetom za narednu godinu predviđene četiri milijarde dinara. Ove godine bi status energetski ugroženog kupca trebalo da dobije oko 190.000 potrošača, dok je prethodnih godina bilo nešto manje od 70.000. Ove godine prvi put građani mogu, osim za struju i gas, ostvariti i popuste od 40 do 60 odsto na račune za daljinsko grejanje.

Prijava je počela preko sajta Ministarstva energetike, ali i u lokalnim samoupravama. U Beogradu se zahtevi, međutim, ne podnose u opštinama već u Sekretarijatu za dečiju i socijalnu zaštitu Grada Beogra u 27. marta. U Ministarstvu energetike kažu da prethodni dug za prirodni gas, električnu ili toplotnu energiju ne isključuje mogućnost sticanja statusa energetski ugroženog kupca.

Uslovi za sticanje tog statusa su ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova domaćinstva, imovno stanje, ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica i zdravstveno stanje člana domaćinstva. 

profimedia/Marcus Brandt/dpa

 

Građani bi u obrascu trebalo da napišu na koji energent se odnosi zahtev, kao i adresu i površinu stambene jedinice. U zahtevu se upisuju i podaci o snabdevaču gasa, odnosno struje ili grejanja.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Milan Aleksić je rekao su novom Uredbom unapređeni kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca i da će ubuduće znatno više građana ostvarivati popust na struju, gas i toplotnu energiju.

"Tri puta više novca je opredeljeno za zaštitu energetski ugroženih domaćinstava, kako bi što više građana moglo da koristi pogodnosti. Četiri milijarde dinara obezbeđeno za pomoć energetski ugroženim kupcima, podignuti su pragovi tako da sada mnogo više građana može da aplicira", rekao je Aleksić za RTS.

On je naveo primer tročlane porodice koja je do sada prosečno plaćala račun za električnu energiju 4.700 dinara, koja bi ako ostvari status energetski zaštićenog kupca, mogla da dobije popust od 1.565 dinara na taj račun.  Dok, kako je objasnio, jednočlano domaćinstvo koje živi u 33 kvadrata ima pravo na 60 odsto popusta na toplotnu energiju, ako prosečno sada plaća 3.940 dinara, a sa popustom ima umanjenje od 2.300 dinara.

Ko ima pravo na popust?

Pravo na popust će imati građani sa najnižim primanjima, a gornja granica prihoda koji mogu da ostvare je značajno podignuta u odnosu na prethodni period.

U odnosu na broj članova domaćinstva, ukupan mesečni prihod za osobe koje žive same je sada 21.074 dinara, dok su ranije popust mogli da ostvare samo građani koji primaju manje od 15.690 dinara. Za dvočlano domaćinstvo je sada prag 33.402 dinara, a bio je 22.845 dinara.  Tročlane porodice će imati popust ukoliko su im primanja manja od 45.729 dinara, a četvoročlana ako zarađuju manje od 58.057 dinara. Gornja granica za domaćinstva koja broje pet članova je zarada od 70.384 dinara, a za šestočlana 82.711 dinara. Za porodice sa više od šest članova, za svakog dodatnog člana dodaje se 12.377 dinara.

Da bi ostvarili pravo na popust, pema kriterijumu imovnog stanja, ukupna površina stambene jedinice za jednočlana domaćinstva ne sme da bude veća od 40 kvadrata, a za dvočlana od 58 kvadratnih metara. Maksimalna površina za porodice sa tri člana je do 66, a sa četiri člana do 74 kvadrata. Limit za petočlana domaćinstva je do 87 kvadrata, a za šestočlana i veća do 96 kvadratnih metara. Seosko domaćinstvo može da stekne staus ugroženog kupca bez obzira na površinu stana odnosno kuće.

Za jednočlano domaćinstvo je odobreno pravo na umanjenje računa za struju za 120kWh mesečno, za dvočlano i tročlano 160kWh, dok će četvoročlano i petočlana domaćinstva imati pravo na popust za 250 KWh. 

E-Stock/Dimitrije Goll

 

Kada su u pitanju računi za gas, povlasticu će najugroženiji građani imati u periodu od oktobra do marta. Građani koji žive sami imaće popust na do 359 kWh gasa mesečno, dvočlano i tročlano domaćinstvo će moći da ostvari popust na do 462 KWh, a četvoročlano i petočlano - 616 KWh. Za porodice koje broje šest i više članova subvencija za gas će važiti za potrošnju do 770 KWh.

Toplotna energija, za svaki mesec kada se ispostavlja račun, za jednočlano domaćinstvo će biti 60 odsto od mesečnog računa. Za dvočlano i tročlano će računi biti prepolovljeni, odnosno umanjeni za 50 odsto, a za četvoroclano i petočlano će biti 45 odsto, dok će za šestočlano i veće iznositi 40 odsto.

Na osnovu statusa energetski ugroženog kupca građani su i prtehodnih godina mogli da dobiju umanjenje na mesečne račune za potrošnju struje i gasa, ali mnogi, međutim, i dalje ne znaju da imaju pravo na popust ako su im primanja mala. Kako su za Euronews Srbija ranije rekli u Elektroprivredi Srbije, 68.129 građana iskoristilo je tokom 2021. godine umanjenje računa za električnu energiju, što je značajno manje u odnosu na prethodne godine. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, umanjenje računa za prirodni gas za period od januara do oktobra prošle godine iskoristilo je samo 60 domaćinstava.

Komentari (0)

Biznis