Biznis vesti

Korak po korak do popusta za energetski ugroženog kupca - gde možete da se prijavite i kako izgledaju obrasci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2023

-

15:58

Korak po korak do popusta za energetski ugroženog kupca - gde možete da se prijavite i kako izgledaju obrasci
Korak po korak do popusta za energetski ugroženog kupca - gde možete da se prijavite i kako izgledaju obrasci - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani Srbije koji ispunjavaju uslove za umanjenje računa za struju, gas i toplotnu energiju od 17. decembra imaju pravo da podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca. Ovo im omogućava Uredba koja je objavljena na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike kojom su prošireni kriterijumi i olakšice za ostvarivanje ove mogućnosti.

Ovaj put građani mogu, osim za struju i gas, da ostvare i popuste od 40 do 60 odsto na račune za daljinsko grejanje. Budžetom su za ovu godinu predviđene su četiri milijarde dinara, tačnije, podignuti su finasijski pragovi tako da sada mnogo više građana može da aplicira. 

Uslovi za sticanje tog statusa su: ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova domaćinstva, imovno stanje, ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica i zdravstveno stanje člana domaćinstva.

Kako se prijavljuje i šta se popunajva?

Prema Uredbi, status energetski ugroženog kupca mogu da dobiju jednočlana domaćinstva čija ukupna mesečna primanja ne prelaze 21.074 dinara. Za porodice sa dva člana gornja granica prihoda je 33.402, a tročlana ne smeju da premaše 45.729 dinara. Granica prihoda za četvoročlano domaćinstvo je 58.057 dinara.

Za petočlanu porodicu prihodi treba da budu do 70.384 dinara da bi ostvarili to pravo. Za šestočlano domaćinstvo taj limit je 82.711 dinara, a za porodice sa više od šest članova, za svakog dodatnog pojedinca dodaje se 12.327 dinara.

Takođe, kako se u Uredbi navodi, prema kriterijumu "imovno stanje", ukupna površina stambene jedinice za jednočlana domaćinstva ne sme da bude veća od 40 kvadrata, a za dvočlana od 58 kvadratnih metara. Maksimalna površina za porodice sa tri člana je do 66, a sa četiri člana do 74 kvadrata. Limit za petočlana domaćinstva je do 87 kvadrata, a za šestočlana i veća do 96 kvadratnih metara.

Pravo na status energetski ugroženog kupca imaju primaoci socijalne pomoći, dečjeg dodatka ili uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Kako se navodi u obrascu koji se zove Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, na sajtu Ministarstva se vodi pod nazivom ZEUK1 osoba je dužna da navede svoje podatke i broj članova tog domaćinstva. Tu se unosi zbog čega se podnosi zahtev za umenjenje mesečne obaveze koja se odnosi na električnu ili toplotnu energiju ili prirodni gas. Daju se i podaci mernog uređaja za koji se podnosi zahtev.

U zahtevu se upisuju i podaci o snabdevaču prirodnog gasa, odnosno električne ili toplotne energije. Navodi se da li je podnosilac zahteva vlasnik odnosno suvlasnik, nosilac stanarskog prava, sustanar ili zakupac stana. Dužan je i da navede da li u vlasništvu ili suvlasništvu poseduje drugu kuću ili stan.

Uz to navodi se da je u obavezi da priloži i sledeća dokumenta: dokaz o mesečnim primanjima i prihodima podnosioca zahteva i članova domaćinstva; dokaz o pravnom osnovu korišćenja aparata; poslednji račun za električnu energiju, prirodni gas ili struju; akt nadležnog organa kojim je stečeno pravo na novčanu socilalnu pomoć ili dečiji dodatak ili pravo na pomoć i negu.
Seosko domaćinstvo takođe može da stekne status ugroženog kupca bez obzira na površinu stana, odnosno kuće. 

Takođe, na sajtu Ministaarstva se nalazi i poseban obrazac ZEUK2 koji se odnosi na sticanje statusa enertetski ugroženog kupca zbog zdravstvenog stanja. Obrazac sadrži podatke o imenu i prezimenu, jedinstvenom matičnom broju, adresi prebivališta odnosno boravišta podnosioca zahteva i članova njegovog domaćinstva, gde se navodi da je neophodno priložiti i određenu medicinsku dokumentaciju.

Oba obrasca su dostupna na sajtu Mnistarstva rudarstva i energetike, kao i sama Uredba.

Gde se prijavljuje?

Prijava može da se uradi preko sajta Ministarstva energetike, ali i u lokalnim samoupravama. Kako je Euronews Srbija ranije pisao, što se Beograda tiče, zahtevi se ne podnose u opštinama već u Sekretarijatu za dečiju i socijalnu zaštitu Grada Beogra u 27. marta. Tada su iz Ministarstva energetike naveli da dug za prirodni gas, električnu ili toplotnu energiju ne isključuje mogućnost sticanja statusa energetski ugroženog kupca.

Nadležni su  dužni da u roku od 30 dana pozitivno ili negativno odgovore na zahteve građana koji ispunjavaju uslove za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca.

Milan Aleksić, pomoćnik ministra rudarstva i energetike rekao je da Uredba Vlade rekao je ranije u razgovoru za RTS da u zavisnosti od lokalne samouprave zavisi kada će račun ovim kupcima biti umanjen.

Printscreen/RTS

 

"Kada će dobiti umanjeni račun zavisi od efikasnosti lokalne samouprave", napomenuo je i dodao da pravo ko ima da se prijavi za energetski zaštićenog kupca je definisano Uredbom i dodao da je ove godine uvedena jedna novina a to je da i seoska domaćinstva, koja su ranije bila ograičena kvadraturom, sada takođe to mogu da urade

Naime, cilj je da olašice stignu do 190.000 ugroženih građana, ali je to pravo ostvarila tek trećina od tog broja. U januaru je popust na račune ostvarilo tek 55.500 domaćinstava, a prema poslednjim dostupnim podacima, u Beogradu je do 16. janurara taj broj ostvarilo njih 2.000.

U kojim gradovima je odobreno najviše energetskih olakšica?

U januaru najviše energetskih olašica odobreno je na području Užica, Vranja, Novog Pazara, Sombora, Leskovca. U Beogrdu samo dve hiljade. U Prokuplju je bilo 100 zahteva manje nego u istom mesecu lane, piše RTS.

"Do sada je stiglo 550 prijava za status energetski povlašćenog kupca za električnu energiju. Zahtevi su pristigli kako sa teritorije grada tako i sa seoskog područja. Odziv bi mogao da bude mnogo veći s obzirom da je država pojednostavila proceduru", rekao je 13. februara Marko Kostadinović, član Gdaskog veća Prokuplja.

Aleksić je za RTS naveo da je zahtev koji se popunajva besplatan i da se pradaje gradskoj upravi, ali navodi da je do sada bio mali odaziv građana. Kako je dodao, veruje da je to posledica nedovoljne obaveštenosti građana pa u Ministarstvu energetike pozivaju lokalne službe da pojačaju infomisanje potrošača o povlasticama.

"Upotrebićemo mehanizme gde ćemo uz pomoć drugih institucija kontrolisati opštine da li se na pravi način primenjuje uredba i da li pomoć dolazi do ljudi kojima je ona potrebna", rekao je Aleksić.

Dešava se i da građani nemaju sva dokumenta što usporava proces odobrenja zahteva. Trebalo bi da se zna da neke potvde elektroski mogu da pribave i same gradske službe.

 

 

Komentari (0)

Biznis