Biznis vesti

Privredna komora Srbije: Kroz program dualnog obrazovanja biće ponuđeno 4.000 radnih mesta

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2023

-

14:03

Privredna komora Srbije: Kroz program dualnog obrazovanja biće ponuđeno 4.000 radnih mesta
Privredna komora Srbije: Kroz program dualnog obrazovanja biće ponuđeno 4.000 radnih mesta - Copyright Tanjug/Video

veličina teksta

Aa Aa

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan "Dan dualnog obrazovanja", a privrednici su najavili da će ove školske godine ponuditi nešto više od 4.000 mesta za rad za buduće srednjoškolce. 

Kompanije i mentori predstavili su budućim srednjoškolcima prednosti učenja kroz rad i bliže ih upoznali sa mogućnostima profesionalne orijentacije. Rukovodilac centra za edukaciju i dualno obrazovanje u PKS-u Mirjana Kovačević izjavila je za Tanjug da će u narednoj školskoj godini biti ponuđena 72 obrazovna profila.

U programu, prema njenim rečima, za sada učestvuje oko 850 kompanija, a očekuju se da će u narednoj školsloj godini biti čak 950, kao i da će odziv učenika biti veći. 

"U dualnom obrazovanju do sada ukupno je obuhvaćeno 13.000 učenika i mnogi od njih  su već završili ovaj model obrazovanja, a potom se zaposlili u kompanijama u kojima su prošli kroz praktičnu nastavu", naglasila je Kovačević. 

Kako je kaže, oko 50 odsto učenika koji su završili ovaj program rade u struci, a oni koji nisu, nastavili su školovanje dalje, što je važna poruka da ovaj model obazovanja ne zaustavlja razvoj karijere, već pruža mogućnost i daljeg školovanja i napredovanja. 

Ona je i navela da kompanije podržavaju takvo razmišljanje  mladih i stipendijama podržavaju njihovo dalje usavršavanje. 

Učenica Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu Milica Živanović, koja pohađa smer saobraćaj i logistika, smatra da je dualno obrazovanje značajno za sve mlade ljude i da im omogućava da svoje teoretsko znanje koje steknu u školi, mogu da primene praktično i u kompanijama.

"Mentori iz kompanije u kojoj trenutno radim, omogućili su mi da naučim sve u vezi sa saobraćajem i logistikom, a izuzetno su posvećeni svima", rekla je Živanović i dodala da je tokom školovanja, na ovaj način stekla tri godine radnog staža.

Komentari (0)

Biznis