Biznis vesti

Konferencija "Innovation Day 2023": Većina zgrada rasipa i do 30 odsto svoje energije

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

16:17

Konferencija "Innovation Day 2023": Većina zgrada rasipa i do 30 odsto svoje energije
Konferencija "Innovation Day 2023": Većina zgrada rasipa i do 30 odsto svoje energije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Šnajder elektrik organizovala je danas "Innovation Day 2023" konferenciju na kojoj je istaknuto da zgrade doprinose čak 40 odsto globalnoj emisiji štetnih gasova, kao i da većina njih rasipa i do 30 odsto svoje energije.

Takođe, više od 90 odsto opreme za distribuciju energije nije povezano ni sa jednim softverom za upravljanje energijom, što onemogućava uvid u potrošnju energije i analizu, rekao je direktor segmenta zgradarstvo i rešenja za nadzor i automatizaciju objekata za region Evrope Martin Feder.

Problem se može rešiti primenom tehnologija za pametne zgrade koje smanjuju potrošnju energije, a istovremeno održavaju zgrade prijatnim, zdravim i produktivnim za korisnike, saopštio je Šnajder elektrik.

Na konferenciji su kao panelisti učestvovali predstavnici kompanija, kao što su NLB banka, ION Solutions, MT-KOMEX, Grundfos, Elektrovata, ProCredit banka, Elektrodistribucija Srbije, SBB, Enel PS i MDS, koji su predstavili rešenja za energetski efikasne objekte i primere njihove implementacije u Srbiji i regionu. 

Takođe, na konferenciji je bilo reči i o prozjumerima i punjačima za električne automobile i njihovom učešću na tržištu električne energije, rešenjima za energetsku efikasnost industrijskih objekata, kao i o rešenjima za efikasne data centre.

U svom obraćanju, direktorka Šnajder elektrika za Srbiju i Crnu Goru Ksenija Karić istakla je da su merenje i nadzor, automatizacija i upravljanje i optimizacija pomoću analitike ključne za pozitivne promene, a da ove mere i dugoročna strategija dekarbonizacije zajedno mogu pomoći svima da prebrode trenutnu energetsku situaciju i učine svoje poslovanje i objekte otpornijim prema budućim problemima, čime se popločava put ka ostvarenju ciljeva nultih emisija i održivosti do 2050. godine.

Otvaranju je prisustvovao Milan Aleksić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis