Biznis vesti

Kako smanjiti račune za struju i gas posle poskupljenja: Sve o subvencijama države za bolju energetsku efikasnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/05/2023

-

18:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Građani koji žele da zamene stolariju, kotlove za grejanje ili urade izolaciju kuća, i ove godine moći će da računaju na podršku države i lokalnih samouprava. Nova Uredba o unapređenju energetske efikasnosti predviđa veću pomoć najsiromašnim i najzagađenijim opštinama.

Porodica Kop iskoristila je subvencije da zameni stolariju u stanu. Odlučili su se, kažu, da konkurišu jer godinama nisu uspevali da izdvoje dovoljno iz kućnog budžeta za tu namenu.  

"Kad je bio konkurs i kad sam dobio da platim polovinu, 140.000, to je bila pristojna pomoć i uspeo sam da se izborim da zamenim šest prozora i jedna balkonska vrata. Došla je zima, računu za struju su se smanjili s obzirom da se grejemo na termo peć. Prezadovoljan sam", rekao je za Euronews Srbija Daniel Kop.    

Grad Pirot već nekoliko godina pomaže građanima da zamene stolariju, kotlove, urade izolaciju, ugrade toplotne pumpe ili solarne panele. Poslednje dve godine, uz dodatnu podršku države, tu pomoć iskoristilo je više od 300 domaćinstava.

"Po 50 odsto Grad i Ministarstvo, to je 40 miliona za te dve godine, ali kad dodamo i  učešće domaćinstava, dolazimo do investicije od 90 miliona dinara za dve godine, ali je najvažnije da se na godišnjem nivou štedi 100.000 kilovat časova. Za grad je važno zbog zaštite životne sredine i čuvanja toplotne energije. Korak po korak u velikoj meri menjamo i izgled grada i efikasnost objekata", objašnjava zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić.

I u jednoj od najsiromašnijih opština, Babušnici, prave prve korake ka unapređenju energetske efikasnosti. Ova opština je u protekle dve godine izdvojila četiri miliona dinara za pomoć građanima, uz podršku države od blizu sedam miliona.  

"Mi smo za dve godine imali oko 80 korisnika što je veliki procenat za jednu malu opštinu. Građani su najviše zainteresovani za zamenu stolarije i fasada. A ako budu i veće subvencije za građane od 50 odsto, biće i veći odziv", kaže pomoćnik predsednice opštine Babušnica, Milan Iskrenov.

Prema najavama nadležnih, na novom konkursu najugroženija domaćinstva i druge socijalne kategorije moći će da računaju na subvencije i do 90 odsto. U protekle dve godine, u više od 150 lokalnih samouprava, pomoć za unapređenje energetske efiksnosti, dobilo je oko 20.000 domaćinstava.

Banjac: Veća ulaganja u energetsku efikasnost nego do sada

Dosadašnjim subvencijama je obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava, a ministarka energetike Dubravka Đedović je rekla da se očekuje još 80.000, što ukupno znači oko 100.000 domaćinstava sa poboljšanom energetskom efikasnošću.

Miloš Banjac sa Mašinskog fakulteta kaže za Euronews Srbija da je dobro što je sada ministarstvo finansija "ovog puta više sredstava izdvojilo za energetsku efikasnost, što u poslednjih desetak godina nije bio slučaj".

Euronews

"Dosta skromno se ulagalo u energetsku efikasnost, to je uglavnom bilo oko milion evra godišnje, što je zanemarljivo. Sad vidimo da je prošle godine ministarstvo, uz pomoć ministarstva finansija, obezbedilo osam miliona, plus osam miliona jedinice lokalne samouprave, plus ono što daju domaćinstva. Može da se krene ozbiljnije u sanaciju objekata u Srbiji. Međutim, mislim da to još nije dovoljno. Ova najava je ohrabrujuća, ako zaista bude toliko para kao što je najavljeno, tad ćemo se približiti EU i njenim standardima", kaže Banjac.

Ističe da bi svakako država trebalo u budućnosti da bude agilnija kada su ovakve akcije u pitanju, kao i da je "u svim evropskim zemljama država, uz pomoć naravno fondova EU, pokrenula velike projekte".

"Mi smo to vrlo skromno radili, velika sredstva su potrebna za to. Ssmatram da nije dovoljno na nivou uprave u ministarstvu energetike da se radi, već da treba nezavisni fond da se osnuje, i da bi procedura bila jednostavnija. Sada imamo tri faze dodele tih sredstava - prvo ih ministarstvo dodeli lokalnim samoupravama, pa onda one raspišu konkurs za izvođače, a paralelno je raspisan konkurs i za građane koji su zainteresovani. Kada imate sve to u tri faze, to je dosta papirologije, i moglo bi dosta da se pojednostavi", navodi Banjac.

Govoreći o tome kojim bi subvencijama trebalo dati prednost kada je reč o povećanju energetske efikasnosti, ističe da bi svakako prva faza bila da se unapredi "omotač zgrade", ali da bi, paralelno sa tim, "bilo zgodno i da se zamene termotehnički sistemi za grejanje, jer bi bilo logično da kad smanjujete potrošnju, uvećate i efikasnost grejanja".

"Zbog skuplje struje, građani će razmišljati o smanjenju potrošnje energije"

Na pitanje koliko su građani svesni važnosti uštede struje i korišćenja obnovljivih resursa energije, Banjac navodi da je generalno u Srbiji "vrlo jeftina cena električne energije, i svako ulaganje u štednju nema nekog naročitog finansijskog efekta".

Međutim, ističe, ove godine je već dva puta poskupela struja, i to će biti mehanizam koji će građane naterati da počnu da razmišljaju o smanjenju potrošnje energije.

"Postoji tu još nekoliko stvari koje bi trebalo popraviti. Recimo, građani koji su na sistemu daljinskog grejanja, objektivno nisu zainteresovani za povećanje energetske efikasnosti zato što njima toplane garantuju grejanje bez obzira na potrošnju. Trebalo je još u zakonu iz 2013. godine da toplane pređu na naplatu po potrošnji, što nisu uradile, osim pet-šest u Srbiji. Tu ne postoji zainteresovanost da se nešto uradi na štednji toplotne energije", kaže Banjac.

profimedia

 

Smatra da su kriterijumi i sama procedura prijave za subvencije i dalje komplikovani, naročito za one građane koji ne koriste internet toliko.

"Bilo bi bolje da se pojednostavi i organizuje kao u svim drugim zemljama agencija koja će se bavi time, institucija koja će postojati širom Srbije. Tako će građani moći direktno da se prijavljuju. Zanimljiv je i način 'revolving kredita', a i ministarstvo bi moglo da smanji poreze ili umanji akcize na neku robu koja je energetski efikasna, tako da bi i tu mogli da građane motivišu da više kupuju tu robu ili smanje potrošnju struje", ističe Banjac.

Govoreći o smanjenju agađenja unapređenjem energetske efikasnosti, Banjac ističe da je procena kako se "običnim merama" može uštedeti 30-40 odsto energije, što svakako utiče i na emisije štetnih gasova.

Pomoćnik ministarke energetike Milan Macura rekao je nedavno da pravo prijave na konkurs imaju svi građani Srbije, dok su prioritet oni najugroženiji.

"Jedino što je potrebno jeste da građani popune prijemni obrazac koji sadrži osnovne podatke o domaćinstvu, broju članova domaćinstva, kvadraturi, stanju stolarije i načinu na koji se greju. Bitno je da uz prijemni obrazac dostave predračun radova od izvođača, odnosno mera energetske sanacije koje su predviđene", objašnjava Macura.

Kako je prošle godine pisao Euronews Srbija, subvencije su mogle da se koriste za unapređenje termičkog omotača putem zamene spoljnih prozora i vrata, a ova mera obuhvata i prateću opremu, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i ostalo, kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži prozora i vrata. 

Druga mera se odnosi na unapređenje termotehničkih sistema zgrade putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom, odnosno na zamenu kotla ili peći, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora, ugradnju toplotnih pumpi ili grejača prostora, kao i ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi. 

Komentari (1)

Ing Zoran Vukov

02.05.2023 09:17

Tarifni sistemi za naplatu struje gasa, ili centralnog grejanja su tako sačinjeni da svi potrošači plaćaju nezakonitim načinom uvećane iznose za plaćanje pa I kada ne ostvare nikakvu potrošnju. Da bi se u to uverili ukucajte KALKULATOR POTROŠNJE ZA DOMAĆINSTVA gde se bez utrošenih kwh plaća REKET. Tako na primer za: dvotarifno brojilo i trofazni priključak sa odobrenom snagom od 6,9 kw i bez potrošnje kwh imate obavezu da platite 964,83 din. Tako svi korisnici koji imaju strujomer svakog meseca plaćaju taj iznos i kada koriste električnu energiju što pomnoženo sa brojem korisnika u Srbiji daje nezakoniti prihod pa oni koji su energettski ugroženi kupci te povlastice će umanjiti iznos obaveze ali svakako će platiti ono što bi ispravnom naplatom bili u obavezi. Isti je slučaj i kod naplate gasa gde se pored 2 uvećanja očitanog stanja utrošenih m3 gasa naplaćuju i naknada za mesto isporuke, naknada za unapređenje energetske efikasnosti kao i naknada za UGI- Beogas inžinjering (koje nisu vezane za potrošeni gas). Što je takođe reket jer se prodajna cena gasa mora prikazivati već sa PDV a ne ovako. Kod Daljinskog grejanja “PAUŠALNOM” naplatom korisnici u celoj Srbiji plaćaju količinu kwh sa kojom mogu da se greju 2 sezone, jer su akontacije koje se 12 meseci plaćaju dvostruko veće od ispravne. Tako Vlast sa ovim subvencijama se reklamira jer građani nisu svesni da su svi cenovnici falsifikovani da bi se ostvario što veći prihod.

Biznis