Biznis vesti

Treći kolaps u dva meseca: Krah Prve republičke banke u SAD, preuzima je Džej Pi Morgan

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

01/05/2023

-

12:05

Treći kolaps u dva meseca: Krah Prve republičke banke u SAD, preuzima je Džej Pi Morgan
Prva republička banka - Copyright Tanjug AP/Jeff Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Kalifornijsko odeljenje za finansijsku zaštitu i inovacije (DFPI), zatvorilo je danas Prvu republičku banku i odobrilo prodaju njene imovine banci Džej Pi Morgan.

Ovo je treća značajna američka banka koja je doživela kolaps u prethodna dva meseca, prenosi Rojters.

Za kupovinu Prve republičke banke, koja je 13. aprila raspolagala imetkom od 229,1 milijardu dolara, bili su zainteresovani i grupacija za finansijske usluge PNC, kao i grupacija Citizens, a poslednje ponude su upućene juče, preneo je izvor upoznat sa situacijom.

Krah Prve republičke dolazi manje od dva meseca nakon finansijskog sloma kalifornijske Banke Silicijumske doline (BSV) i njujorške Signačur banke, podseća britanska agencija.

Propast SVB je drugi najveći bankrot jedne finansijske institucije u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Ova banka, koja je nestala za svega 48 sati, je na kraju prošle godine imala 209 milijardi dolara ukupne imovine. Propast banke Silicijumske doline (SVB) nije, međutim, neuspeh finansijskog sistema, jer su vlasti SAD dozvolile da loš posao propadne, ali ono što se nakon toga dogodilo otkriva nedostatke u američkoj bankarskoj arhitekturi. 

SVB je važila za najvećeg finansijera tehnoloških kompanija i posebno startapova u Silikonskoj dolini. Bila je specijalizovana za rad u tehnološkoj niši, a radili su sa startapima kojima treba visok nivo finansiranja, kao i sa investicionim fondovima koji ulažu u takve kompanije. Bila je to najveća banka koja je poslovala u tom sektoru. To je relativno mala skupina ljudi koja ima jako visoke depozite. 

U SVB banku bilo je položeno 175 milijardi dolara depozita, dok je u Signature banci čuvano oko 88 milijardi dolara. Amerika ima sistem osiguranja depozita preko državne institucije Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) i osigurani su depoziti do 250.000 dolara, ali je oko 89 odsto depozita u SVB banci i 90 odsto u Signature banci bilo veće od ovog iznosa. 

Američki regulatori i vlada strahovali su da deponenti gube poverenje i u druge banke, pa su 12. marta ocenili da je SVB prevelika da bi propala i garantovali su sve depozite banke. U analizi britanskog Ekonomista navodi se da će, ako prodaja  imovine ne pokrije troškove spasavanja štediša, fond koji finansiraju sve banke morati da se uključi, kažnjavajući celu industriju zbog nesmotrenosti jedne institucije. Istovremeno, regulatori su morali da se suoče sa pretnjom da bi i druge banke mogle da se nađu u bankrotu.

Opširnije o krahu američkih banaka pročitajte u posebnom tekstu.

Komentari (0)

Biznis