Biznis vesti

Demostat: Novo rukovodstvo EPS-a uspelo da stabilizuje sistem

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

21:46

Demostat: Novo rukovodstvo EPS-a uspelo da stabilizuje sistem
Demostat: Novo rukovodstvo EPS-a uspelo da stabilizuje sistem - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Elektroprivreda Srbije je pod novim rukovodstvom i bez najnovijeg poskupljenja uspela da stabilizuje sistem, smanji troškove, poveća izvoz i ostvari profit, ali pitanje je da li će to biti dovoljno da na čelu preduzeća ostane novi direktor Miroslav Tomašević, objavio je danas Demostat.

Struja će od ovog meseca poskupeti za još osam odsto, pa će kilovatsat za domaćinstva u proseku koštati 13,31 dinara, saopštila je nedavno Agencija za energetiku. 

Skoro istovremeno, Elektroprivreda Srbije je objavila da je imala najuspešnija tri meseca u poslednjih pet godina, ostvarivši neto profit od skoro 300 miliona evra, podsećaju na sajtu Demostata u tekstu pod naslovom ''Novo rukovodstvo EPS-a uspelo da stabilizuje sistem posle Grčića''.

''Kako se ove dve vesti međusobno uklapaju, odnosno zašto struja ponovo poskupljuje ako EPS i sa dosadašnjim cenama ostvaruje ovako visoku dobit? Objašnjenje koje se nudi poziva se na katastrofalne rezultate koje je srpska elektroprivreda zabeležila tokom prethodne godine, odnosno koje registruje još od kraja 2021. kada je serija kardinalnih havarija na TENT-u i u elektromreži dovela do kolapsa elektroenergetskog sistema i posledično do potrebe za uvozom ogromnih količina struje po cenama koje su u međuvremenu dostigle istorijski rekord'', navode iz Demostata.

Primera radi, čak i ovakav visok profit u prvom kvartalu od skoro 300 miliona evra, praktično je samo pokrio gubitak iz istog perioda prethodne godine, kada je primarno zbog uvoza struje EPS bio u gubitku od nekih 250 miliona evra, dodaju iz istraživačko-izdavačkog centra Demostat.

Sa najnovijim poskupljenjem struje, trećim u poslednjih osam meseci, cena koju građani plaćaju da bi imali svetlo u kući već je nekih 24 odsto veća nego što je bila do septembra 2022. 

A kada se doda i povećanje naknade za obnovljive izvore energije do kog je odlukom Vlade Srbije takođe došlo pre osam meseci, ukupan skok računa za struju polako se bliži cifri od 30 odsto, tačnije stoji na 26,9 odsto, kako su mediji nedavno objavili.

Pomenuta granica od 30 odsto je, kako podsećaju iz Demostata, upravo onaj iznos poskupljenja struje o kom je Vlada Srbije razmišljala pre tačno godinu dana, što je, kako dodaju, ''Demostat tada ekskluzivno objavio''.

U svakom slučaju, EPS je pod novim rukovodstvom i bez najnovijeg poskupljenja uspeo da stabilizuje sistem, smanji troškove, poveća izvoz i ostvari profit, ali pitanje je da li će to biti dovoljno da na čelu preduzeća ostane novi v.d. generalnog direktora Miroslav Tomašević, ocenjuju iz Demostata.
 

Komentari (0)

Biznis